Obersnel: Porezna reforma ostavit će u proračunu Grada Rijeke "rupu" od barem 50 milijuna kuna

Foto: FAH

PRIHODI riječkoga gradskog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine su bili 359,4 milijuna kuna, a ukupan manjak proračuna u prvom polugodištu je 2,9 milijuna kuna, podaci su s kolegija riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Prema polugodišnjem izvještaju o izvršenju gradskog proračuna, ostvareno je 43,8 posto godišnjeg plana prihoda.

U istom razdoblju rashodi su bili 337,4 milijuna kuna, tj. manji od prihoda, ali je zbog kratkoročnih kredita od 25 milijuna kuna, u prvom polugodištu ipak ostvaren manjak prihoda od 2,9 milijuna kuna.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako bi, zadrži li se do kraja godine takva usklađenost prihoda i rashoda, uz želju za povećanjem prihoda od prodaje imovine, u gradskoj upravi mogli na kraju godine biti zadovoljni ostvarenjem proračuna.

"No, ne bude li vlada definirala kompenzacijske mjere kojima će biti nadoknađen gubitak koji će Grad Rijeka i ostale jedinice lokalne samouprave ostvariti zbog najavljene porezne reforme, situacija u Rijeci u sljedećoj godini neće biti nimalo ružičasta“, rekao je.

Obersnel je ocijenio da će „provede li se porezna reforma na način na koji je najavljena, u riječkom proračunu nedostajati 50 ili 60 milijuna kuna, što se ne može nadoknaditi racionalizacijama koje neće utjecati na standard građana“.

Pročitajte više