Obilježava se peta godišnjica hrvatskog članstva u NATO-u

Foto: Hina

U SABORU se obilježava peta godišnjica hrvatskog članstva u NATO-u, predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović izmjenjivali su se u pohvalama ovom vojno-političkom paktu.

Premijer Milanović istaknuo je da su članice NATO-a mahom uzorne demokracije te da kao takve ne ratuju među sobom i surađuju. Dodao je da su kriteriji ne samo vojni, nego i politički, vrlo visoki. U tom kontekstu spomenuo je prava manjina.

"I kada počnete ta pravila mijenjati, ukidati prava, izmišljati nove stvari, radite nered i nepravdu. Manje je zlo mijenjati porezne stope svake godine, koliko god bilo zlo, nego mijenjati temeljna ljudska prava i poredak koji ste postavili jednom. Da smo se ponašali ili barem neki od nas, na način na koji se ponašamo danas kada su u pitanju prava manjina, ne bi nas primili u NATO", rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na odnose s Rusijom zbog stanja u Ukrajini.

"Postoje određena pravila ponašanja kojih se držimo i kada ih netko prekrši, a Rusija ih je prekršila u ovom slučaju, smatramo ih neprihvatljivima i to moramo reći i to ćemo reći. Ali to ne zatvara prostor suradnji, dijalogu, na dobrobit obiju država".

Predsjednik Sabora Leko kaže kako je NATO organizacija koja nudi i osigurava mir, granice i perspektivu.

"U ovih pet godina smo gradili društvo na vrijednostima ljudskih prava, temeljnih sloboda, vladavini prava, pravnoj državi i sve smo to, poštovani prijatelji, uspjeli dostići da smo postali članica Europske unije", istaknuo je Leko.

A predsjednik Josipović, ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, posebno je pohvalio vojsku.

"Vojnici i vojnikinje koje danas u NATO savezu i ne samo u NATO savezu, stoje na braniku onih temeljnih vrijednosti o kojima sam govorio su zaista naš ponos i dika. Gospodine generale, molim vas da im prenesete moje poštovanje i zahvalnost za sve ono što čine", poručio je Josipović.

Pročitajte više