Obitelj Hosnija Mubaraka bogatila se uz pomoć Europske investicijske banke

U MJESECIMA koji su prethodili revoluciji koja je svrgnula režim Hosnija Mubaraka u Egiptu, velika količina novca namijenjena ze europske razvojne projekte završila je upravo u džepovima onih koji su bili najbliži bivšem egipatskom predsjedniku, tvrdi neprofitna udruga Counter Balance.

U izvješću Counter Balancea, koji zapravo predstavlja skup neprofitnih organizacije iz Europe, stoji kako je Europska investicijska banka (EIB) indirektno poslovala s klanom Mubarak, na čemu su ovi prilično profitirali.

Navode kako je samo u ožujku 2010. godine EIB investirao 50 milijuna dolara i privatni dionički fond za financiranje infrastrukturnih projekata na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Predsjednik upravnog odbora tog fonda bio je tadašnji egipatski ministar trgovine Rachid Mohamed Rachid, koji je nakon pada režima osuđen na 35 godina zatvora zbog korupcije.

U fondu je sudjelovala i EFG Hermes, najveća egipatska investicijska banka, u kojoj veliki vlasnički udio ima Mubarakov sin Gamal. Osim toga, Counter Balance je EIB optužio i da je značajno financirao osobne političke interese palestinskog lidera Mahmuda Abbasa.

EIB-u prije svega zamjeraju ulaganje u te privatne dioničke fondove, koji "nerijetko posluju na vrlo netransparentan način, bez ikakve analize ekoloških i društvenih utjecaja koja će imati njihova ulaganja". Oni su, prema tvrdnjama Counter Balancea, "inherentno antirazvojni".

Pročitajte više