Objektiv: Državne tvrtke nezakonito angažiraju strane odvjetnike

Screenshot: Objektiv

DVOTJEDNIK Objektiv u novom broju piše kako državne tvrtke nezakonito angažiraju strane odvjetnike na što upozorava i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš. "Sve su češći slučajevi da strana odvjetnička društva osnivaju d.o.o. u Hrvatskoj i pružaju pravne usluge čime krše nekoliko zakona. Oni ne bi smjeli poslovati u Hrvatskoj dok ne postanemo punopravna članica EU. Strana odvjetnička društva na različite su načine prisutna u Hrvatskoj ali oni se ne bi smjeli baviti pružanjem pravnih usluga jer u tom trenutku čine kazneno djelo nadripisarstva", upozorava Travaš no dodaje kako strane advokatske tvrtke lako zaobilaze zakon koji im prijeći poslovanje u Hrvatskoj.

Travaš kaže i kako se tome pokušava stati na kraj, no strani odvjetnici protiv kojih se podigne kaznena prijava redovito se pozivaju na ugovore koje su potpisali s hrvatskim odvjetničkim društvima.

Kako je Čačićev Centar za energetiku i investicije koncipirao natječaj?

Objektiv piše kako je CEI natječaj za pravne usluge koncipirao tako da ne može pobijediti onaj koji se nije uortačio sa strancima. Iz Centra su na upit o natječaju odgovorili da su poštivali sva načela Zakona o javnoj nabavi. Na pitanje je li bilo žalbi nisu odgovorili te su se ogradili riječima kako je u tijeku pregled i ocjena ponuda iako je natječaj okončan još 19. rujna, piše Objektiv, a autor poručuje kako bi se DORH itekako trebao pozabaviti ovim slučajem.

Također, Objektivu je sumnjiv i natječaj u Hrvatskim šumama. Naime, Hrvatske šume su dodijelile odvjetničke poslove vrijedne 3,6 milijuna kuna i to na način da su poslale ponude na 15 odabranih odvjetničkih ureda od kojih im je odgovorilo na ponudu njih 13. Na upit Objektiva koja je bila vrijednost ponuda iz Hrvatskih šuma odgovorili su im kako su sve ponude bile jednake.

Pročitajte više