Objektiv: Prava istina o Željku Rogošiću

Foto: HRT

U SVOM novom broju tjednik Objektiv donosi pozadinu sukoba između glavnog urednika prvog programa HTV-a Željka Rogošića i Tomislava Marčinka, sadašnjeg glasnogovornika Dinama, koji je ovih dana na Rogošićev račun izrekao "veliki broj neistina".

Počeci sukoba datiraju još iz ratne 1991. godine, kad je Rogošić bio glavni urednik TV centra Split, a Marčinko glavni urednik Informativnog programa HTV-a. U to vrijeme je, piše Objektiv, Marčinko "tražio Rogošićevu glavu", ali Miroslav Lilić, glavni urednik HTV-a to nije dopustio. Rogošić mu je trebao jer su njegove uredničke i organizatorske sposobnosti bile na visini ratnih zadaća HTV-a.

Zaredale su se brojne fax poruke kojima je Marčinko naređivao da se u televizijskim izvještajima minimalan ili nikakav prostor daje Savki Dabčević Kučar i drugim oporbenim političarima, a beskonačno vremena za Franju Tuđmana i prvake HDZ-a. Potom je sročena i obavezna sintagma u izvještavanju s ratišta koje je trebala započinjati riječima "Danas je srbo-komunistička-četničko-okupatorska-agresorska JNA napala", na što su svi normalni profesionalci na HTV-u digli glas jer bi im pola izvještaja prošlo u nabrajanju, piše Objektiv i dodaje kako takve neprofesionalne Marčinkove gafove i neznanje stručnog dijela posla Rogošić nije prihvaćao. Nekoliko puta je svoju ostavku stavljao na stol Miroslavu Liliću koju je ovaj odbijao, cijeneći Rogošićev doprinos u ratnim okolnostima.


Marčinko je u jesen 1991. godine uspio smijeniti Rogošića "zbog otežane komunikacije s glavnim urednikom Informativnog programa". Povod za smjenu je, piše Objektiv, bilo Rogošićevo odbijanje da potpiše suglasnost za otpuštanje, a potom slanje na čekanje 19 zaposlenika HTV-a i HR-a u Splitu. Rogošić je shvatio da kriterij otpusta nije imao nikakve veze s radom ili rezultatima, nego s "krvnim zrncima" ili pretpostavljenom političkom orijentacijom tih zaposlenika. Bila je to najava "čišćenja HTV-a od nepoćudnih elemenata", igra u kojoj je Rogošić odbio sudjelovati. Zato je i sam dospio na tu listu kao 20. zaposlenik. Više o ovim zakulisnim igrama koje se odvijaju posljednjih dvadesetak godina pročitajte u novom broju Objektiva.

Pročitajte više