Obnavlja se stari grad Lukavec

Foto: Danijel Baričević/HR Foto

STARI grad Lukavec, utvrda iz sredine 18. stoljeća uskoro će zasjati u novom ruhu. Osim preuređenja, pokušat će ga se oživjeti i dodatnim sadržajima.

"Nekoliko je načina. Jedan je prezentacija samog Lukavca kao grada, njegove povijesti i povijesti Turopolja. Isto tako, ideja je predstaviti sve što se događalo u vezi s Lukavcem. To su ti progoni vještica, pa onda priča o turopoljskom topu i slično", rekao je arhitekt Željko Kovačić.

Jedan dio prostora uredit će se za ugostiteljski sadržaj koji se koristio kao ljetna pozornica. Na katu će se urediti glavna dvorana, a soba župana Plemenite općine turopoljske i soba kaštelana će postati muzejski postav. Gotovo sve prostorije trebaju unutrašnje uređenje i namještaj, a bit će i većih, građevinskih radova.

Rok za uređenje je godina dana, ali naravno sve ovisi i o financijama. "Grad je i u proračunu za 2013. osigurao sredstva kako bismo stari grad Lukavec kontinuirano privodili svrsi. Dobra je okolnost što iz sredstava spomeničke rente u pravilu financiramo zahvate na kulturnim dobrima pa će to i u ovom slučaju biti tako", objašnjava pročelnik Upravnog odjel za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj Velike Gorice Zvonko Kunić i ističe kako je cilj ovog preuređenja zapravo otvaranje Lukavca na dnevnoj bazi.

Inače, prvotni drveni dvorac Lukavec bio je izgrađen za obranu turopoljskog plemstva u vrijeme osmanlijske invazije na Hrvatsku. Prvi puta se spominje 1256. godine kao caput Lukavez, no točna godina kao ni mjesto izgradnje nisu poznati. Godine 1481. utvrda dolazi u ruke medvedgradskog gospodara Ivana Tuza. Današnji dvorac građen je 1755. godine u baroknom stilu.

Pročitajte više