Obustavljen postupak protiv pripadnika JRM optuženih za napad na Split 1991. godine

Ilustracija: Arhiva

ŽUPANIJSKI sud u Splitu danas je obustavio kazneni postupak protiv četvorice pripadnika JNA optuženih za napad na Split 1991. godine. Postupak se više ne vodi protiv Nikole Zdravkovića, šefa "sigurnosti" Komande Vojnopomorske oblasti, Dragana Tarbuka, vođe pitomaca snajperista u Lori te dvojice zapovjednika baterija u Lori Radovana Štetina i Riste Zekanovića. Prije odluke sudskog vijeća za mišljenje se pitalo i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Tužitelji su dobro proučili spis i 20 godina nakon podizanja optužnice za razaranja Splita zaključili da protiv navedenih nema osnova za daljnji progon.

Optuženi za razaranje Splita, pet mrtvih, 22 ranjenih i štetu od 32 milijuna DEM

U pitanju je, inače, preostali dio optužnice za razaranje Splita i Resnika protiv pripadnika JRM-a i JNA, koji su 1993. godine osuđeni na visoke zatvorske kazne. Listu 33 optuženika predvodio je admiral Mile Kandić, zapovjednik Vojnopomorske oblasti. Vrhovni sud je 1994. godine dijelom potvrdio kazne, dok je za 17 optuženika presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje, koje do danas, međutim, nije organizirano, u prvom redu zbog toga što su optuženici nedostupni pa bi im se trebalo suditi u odsutnosti. Na suđenja u odsutnosti bilo je dosta primjedbi međunarodne zajednice pa i hrvatski suci više tome nisu pretjerano skloni.

Oficiri i podoficiri JRM-a teretili su se za ratni zločin nad civilima na području Srednje Dalmacije od kraja ljeta 1991. do siječnja 1992. godine. Izravno zapovjedajući, prenoseći ili izvršavajući zapovjedi odgovorni su za smrt petoro civila i 22 ranjenih, kao i golemu materijalnu štetu na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima od 32 milijuna DEM. 

Zapovjednik razarača Pula pravomoćno osuđen, a Italija ga odbila izručiti

Uz admirala Kandića, sudilo se i Nikoli Ercegoviću, zapovjedniku flote ratnih brodova, Dojčilu Isakoviću, zamjeniku zapovjednika Lore, Ljubiši Beari, načelniku Kontraobavještajne službe, Jovanu Strugaru, zapovjedniku vojarne u Divuljama, Tomislavu Stamatoviću, načelniku civilne i vojne kontrole letenja u zračnoj luci u Kaštelima, no samo su general major Nikola Mladenić, zamjenik komandanta Vojnopomorske oblasti i zastavnik Ivan Tomaić, administrator na razaraču Pula izvedeni pred sud. Za ostalima je raspisana međunarodna tjeralica, no koliko ima od nje koristi najbolje pokazao slučaj uhićenja Ilije Brčića, zapovjednika razarača Pula.

Brčić je uhićen u Italiji 2007. godine, no pušten je već iduće godine, prije svega, diplomatskim naporima tadašnjeg premijera Crne Gore Mile Đukanovića. Talijani ga nisu htjeli izručiti premda je Brčić u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora jer je u Splitskom kanalu naredio paljbu po hidrogliseru s europskim promatračima na plovidbi za Dubrovnik te gađanje civilnih objekata na Šolti i Braču. Brčić je umro koncem 2010. godine.

Pročitajte više