Obustavljene mirovine bivšim pripadnicima HVO-a, najavljene kaznene prijave

Ilustracija: Arhiva

FEDERALNE vlasti obustavile su isplatu mirovina za više stotina bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u Županiji zapadnohercegovačkoj (ŽZH) izjavio je u petak u Mostaru županijski ministar za pitanja branitelja Mladen Begić te je najavio podnošenje kaznenih prijava.

Ministar Begić pojasnio je kako je federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez (SDP BiH) bez zakonskog utemeljenja, obustavio isplatu braniteljskih mirovina u Grudama, Posušju i Ljubuškom.

"Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje federalnog ministra Zukana Heleza i ministra financija Ante Krajine koji su ovakvim jadnim i nezakonitim metodama odlučili kolektivno kazniti jedan narod. Ovo je njihova jadna čestitka za Božić braniteljima i pripadnicima HVO-a, posebno obiteljima nestalih, umrlih i poginulih braniteljima kojima su također zaustavili isplatu mirovina'', rekao je Begić novinarima.

Pojasnio je kako vlasti u Federaciji BiH nastoje posvađati branitelje budući su isplaćene mirovine bivšim pripadnicima HVO-a i obiteljima poginulih u općini Široki Brijega koja također pripada ŽZH-u. To po Begićevim riječima neće uspjeti provesti.

''Jedinstveni su i branitelji, i udruge, i vlada, i skupština koja je donijela odluku o zaštiti braniteljskih prava i općinski načelnici, te institucije na ovom području. Mi nismo naivni ni glupi, već imamo jedinstven stav i naše su odluke zakonite i legalne za razliku od njihovih'', rekao je Begić.

Najavio je kako će županijske vlasti podnijeti prijave kako bi se zaštitili bivši hrvatski branitelji. Isplata mirovina obustavljena je u tri hrvatske općine koje se protive provedbi revizije branitelja tvrdeći da je taj proces jednostran i na štetu Hrvata.

''Poduzet ćemo sve zakonom predviđene mjere, podnijeti tužbe protiv prekršitelja zakona i prekršitelja ustava i zaustaviti kriminalizaciju HVO-a što je konačni cilj ove revizije - iste one revizije koja se u 11 općina uopće ne provodi", pojasnio je Begić.

Brojne hrvatske udruge iz Domovinskoga rata u BiH upozoravaju da revizija zaobilazi bivše bošnjačke branitelje te da je usmjerena prema kriminaliziranju Hrvatskoga vijeća obrane.

Pročitajte više