Očajničke mjere nove grčke vlade: Zapošljavat će turiste kao tajne porezne inspektore

Foto: FAH

GRČKA vlada planira angažirati turiste kako bi potajno špijunirali i otkrili porezne prevare i utaje, prenosi CNN.

Unutar navedenog plana zaposlio bi se veliki broj studenata, čistača i turista koji bi radili kao tajni porezni inspektori. Ovo je samo jedna od sedam reformi koje grčka vlada predlaže prije nadolazećih pregovora ministara financija eurozone.

Prema pismu grčkog ministra financija objavljenog u Financial Timesu, Grčka bi takve amaterske porezne inspektore obučila putem osnovne poduke, a angažiralo bi ih se na period od maksimalno dva mjeseca.

Grčko ministarstvo financija nije htjelo komentirati navedene planove.

Turisti opremljeni mikrofonima i kamerama

Inspektori-amateri bili bi opremljeni mikrofonima i kamerama, a glavna zadaća bil bi im prikupljanje podataka koji bi mogli poslužiti kao dokazni materijal protiv utajivača poreza.

U grčkom ministarstvu financija smatraju kako će već i sama vijest o inspektorima "u civilu" doprinijeti velikoj promjeni u odnosu spram plaćanja poreza kod mnogih Grka.

Grčka ima velikih problema na području utaje poreza, a podaci grčke vlade ukazuju na to kako se u poreznim malverzacijama do konca 2014. godine skupilo preko 70 milijardi eura.

Samo u siječnju porezni prihodi grčke vlade podbacili su za jednu milijardu eura - velik broj Grka odlučio je pričekati s plaćanjem poreza, u nadi da će nova vlada ukinuti neke od nepopularnih poreza te na taj način otpisati i neke prijašnje porezne dugove.

 

Pročitajte više