Očekuje nas nevrijeme: Za ponedjeljak izdana crvena uzbuna Meteoalarma

Ilustracija: Screenshot YouTube

DANAS će u Hrvatskoj prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Navečer i pogotovo u noći sa zapada jače naoblačenje, na sjevernome Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti već se u večernjim satima očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, a u noći obilnija kiša. Vjetar većinom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu ujutro na sjevernom dijelu mjestimice umjerena bura, poslijepodne uz obalu zapadnjak i jugozapadnjak, a navečer i u noći će jačati jugo. Najviša temperatura od 22 do 27, na Jadranu od 27 do 32°C.

DHMZ javlja kako se za sutra očekuje promjenjivo oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na Jadranu i u području uz njega mjestimice i jačim grmljavinskim nevremenom. Glavnina kiše, ponegdje obilnija, očekuje se u noći i ujutro na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u zapadnoj unutrašnjosti, a poslijepodne i u noći na utorak u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji. Vjetar većinom slab, a u sjeverozapadnom području i gorju umjeren i jak sjeverac. Na Jadranu će umjereno i jako jugo okretati na buru, na sjevernom dijelu s olujnim udarima. Temperatura uglavnom od 11 do 16, na većem dijelu Jadrana i u istočnoj Slavoniji od 18 do 25, na južnom Jadranu od 23 do 28°C.



Meteoalarm je za sutra izdao upozorenje crveno upozorenje za Rijeku, Istru i sjeverno primorje te za karlovačko područje. Crvena boja označava da je vrijeme vrlo opasno. "Prognozirani su osobito intenzivni meteorološki fenomeni. Moguće su velike štete i nesreće, u većini slučajeva sa prijetnjom životu i ozljeđivanju, na velikom području. Treba se često informirati o detaljima očekivanih meteoroloških uvjeta i rizika. Preporučuje se slijediti naredbe i savjete vlasti, a u svakom slučaju, treba biti pripravan na izvanredne mjere".

Narančasta uzbuna izdana je za sjeverozapadnu Hrvatsku, srednju Dalmaciju i zaleđe te za Liku i Gorski kotar. Žuto upozorenje izdano je za Slavoniju i dubrovačko područje.

Pročitajte više