"Očekujemo razorni potres u Zagrebu, ali nitko ne zna hoće li biti za dvije minute ili 220 godina"

TALIJANSKO tlo ne prestaje se tresti, a na razorne potrese koje bi u budućnosti mogli pogoditi i Hrvatsku, mi smo spremni. Barem tako kaže pročelnik zagrebačkog gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Seizmolog Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu za Dnevnik 3 HTV-a je izjavio: "Ovakav potres će se sigurno dogoditi".

"Mi o ovakvom potresu govorimo već pet godina. Očekujemo potres, ali nitko ne zna hoće li biti za dvije minute ili 220 godina", kazao je Pavle Kalinić, dodajući kako su stanovnicima Zagreba već u više navrata podijeljeni letci s uputama kako se ponašati u slučaju potresa.

Kalinić je još jednom ponovio izračun kako bi se u slučaju potresa magnitude 6,3 stupnja po Richteru u centru Zagreba moglo srušiti oko 50 tisuća stambenih jedinica, kako već postoje isplanirani prostori za heliodrome i šatore te kako će na raspolaganju biti 500 pripadnika HGSS-a, vatrogasaca i hitnih službi, uz dodatnih stotinjak ljudi angažiranih po četvrtima na izvlačenjima.

Podsjetimo, Kalinić je i prošle godine na konferenciji o civilnoj zaštiti u Zagrebu istaknuo: "Gradu Zagrebu najveća opasnost prijeti od potresa. Procjene su da bi se moglo srušiti 50 tisuća zgrada te da bi pri tome bilo oko tri tisuće poginulih i 15 tisuća ozlijeđenih. Problem je što u Hrvatskoj ne postoji ni jedan pontonski most pa bi moglo biti problem prevesti ljude na manje trusno područje preko Save".

Pročitajte više