Očekuju se rekordni udari vjetra, snijeg možda zabijeli Split!

Foto: Rade Popadić

"PMC Split prvi put u povijesti u svome upozorenju dao je prognozu vjetra na nekom dijelu Jadrana iznad 100 čvorova. Sada podno Velebita daju rekordno prognoziranih 130 čvorova!", objavio je Crometeo na svojoj službenoj Facebook stranici. 130 čvorova je preko 240 km/h.

"Na sjevernom i srednjem Jadranu udari bure 40-90, podno Velebita do 130 čvorova. Na južnom, u početku i na dijelu srednjeg Jadrana udari juga 30-50 čvorova. More 5-6. Nevere", navodi PMC Split u objavljenom upozorenju. Očekuje se i formiranje ciklone nad Tirenskim i Jadranskim morem.

Vremenska prognoza za Jadran prvih 12 sati

Na južnom, u početku i na srednjem Jadranu jugo 12-24 u jačanju na 16-36 čvorova. Drugdje bura u jačanju na 18-46, podno Velebita do 70 čvorova.

More u jačanju na 4-5, na otvorenom dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana ponegdje 6. Vidljivost 10-20 km, ponegdje smanjena zbog pljuska. Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg.

Vremenska prognoza za daljnjih 12 sati

Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana je moguć snijeg. Na većem dijelu sjevernog Jadrana postupni prestanak oborine. Na južnom i srednjem Jadranu mjestimice veća količina oborine. Jaka i olujna, podno Velebita mjestimice orkanska bura, na južnom Jadranu u početku jako do olujno jugo. More valovito i jače valovito, na otvorenom je moguće uzburkano.

Crometeo upozorava i da će mnoga mjesta sutra ostati bez struje zbog orkanske bure.

"Vi koji živite na područjima sa slabijom mrežom, budite spremni na probleme", poziva Crometeo na pravovremenu pripremu.

 

Snijeg u Gorskom kotaru

Prema ranije najavljenim prognozama o padalinama, u Gorskom kotaru u ovim trenucima već pada gust snijeg, što je vidljivo i na HAK-ovom "streamu" koji pokazuje trenutačno stanje na cestama.

 

 

 

 
 


HAK: Olujna bura otežava promet

Zbog olujne bure za sav su promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica te Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 22,30 sati.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga. Na Krčkom mostu i na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar- Novi Vinodolski zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obavezna zimska oprema, te na cestama

- u Gorskom kotaru: DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ostale županijske i lokalne ceste na podrućju Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja.

- u Lici: je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić, DC25 Korenica-Lički Osik, DC42 Poljanak, DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-granični prijelaz Ličko Petrovo Selo, DC218 Dobroselo-Mazin, DC522 Udbina-Gornja Ploča, ŽC5201 Selište-Prijeboj, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Dionica autoceste A2 Zagreb-Macelj zatvorena je za sav promet između čvorova Krapina i Đurmanec u oba smjera, zbog radova u tunelu Sveta Tri Kralja do 5 sati ujutro. Obilazak je čvor Krapina-DC1-čvor Đurmanec i obrnuto.

Kroz tunel Učku će se zbog radova voziti uz posebnu regulaciju prometa do 6 sati ujutro.

Oprezno za volanom: Kolnici u većem dijelu zemlje mokri i skliski

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru i Lici dok su u većem dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autocesti A1 kroz tunele Grič i Sveti Rok zbog radova se vozi dvosmjerno kroz jednu tunelsku cijev. Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo. U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak i Valbilska-Lopar.

Pročitajte više