Od 1. lipnja bitka protiv nelikvidnosti: Najveće tvrtke više neće moći biti i najveći dužnici

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

MOŽE li se spasiti potonulo hrvatsko gospodarstvo koje se na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju bori s nelikvidnošću, sve većim troškovima, zakašnjelim plaćanjima, otpuštanjima radnika, stečajevima i blokadama tvrtki? Novo rješenje stiže iz Banskih dvora: nema više uzmicanja, rokovi plaćanja bit će 60 dana za sve. Poslodavci su zadovoljni: bilo je vrijeme da se uvede red.

Voda je očito došla do grla.

"Ja ne znam postoji li još ijedna tvrtka u Hrvatskoj koja nema problema s likvidnošću. Ako ima, ja im skidam kapu", kaže Ivan Miloloža iz HUP-a.

Problem s likvidnošću zbog zakašnjelog plaćanja u Hrvatskoj ima 73 posto tvrtki, a mnoge su već zbog toga stavile ključ u bravu. Vlada je stoga objavila rat nelikvidnosti, a u bitku kreće od 1. lipnja. Rok plaćanja za sve će biti isti - i državne i javne tvrtke imaju 60 dana, rekao je Media servisu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

"Ako ne možete funkcionirati na tržišni način i u 60 dana platiti račune, onda morate vidjeti je li vaše poslovanje uopće opstojno, a ne na taj način uvaljivati i druge tvrtke u probleme", poručio je Maras.

Nema više uzmicanja, red se mora znati, a uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju pravila plaćanja uskladiti s europskom direktivom.

Najveće tvrtke više neće moći biti i najveći dužnici

"Tu smo odlučni da dovedemo stvari u red. Stvari koje su bile moguće u proteklom razdoblju: da najveće tvrtke ponekad budu i najveći dužnici, više neće biti moguće", poručuje. Pa će se tako oni koji ne plate suočiti sa sankcijama, a prve kontrole porezne uprave kreću već u lipnju, najavljuje ministar.

"Vrlo jasna poruka: oni koji se financiraju na račun drugih tvrtki, a imaju sredstava da podmire svoje obveze i na taj način poboljšavaju svoje poslovanje, ali s druge strane oštećuju druge - to više neće biti moguće. Nakon ljeta i krajem kolovoza bit će veći broj kontrola, a ovaj prvi dio će krenuti već nakon lipnja", kaže Maras.

Vladinu inicijativu poslodavci pozdravljaju. "Bilo je vrijeme da se uvede red i pokuša spasiti gospodarstvo", kaže Miloloža koji ipak upozorava:

Država generira nastanak duga


"Nažalost nismo svi u identičnoj poziciji da možemo uzeti kredite i platiti. Bojim se da puno subjekata neće moći ispoštivati svoje obveze, bar u začetku upravo zbog lančane veze koja je nastala, ali jednom se mora uvesti reda i zbog toga treba podržati ovu odluku. Dobro je kad s time počne prva država jer puno je privrede naslonjeno na poslovanje s državom, pa prvi generiraju i nastanak duga", kaže Miloloža.

Na taj će način šefovi države smanjiti i ukupnu nelikvidnost koja bi se trebala prepoloviti. Cilj je do kraja godine smanjiti nenaplaćena potraživanja s rekordnih 45 milijardi na nešto više od 20 milijardi kuna.

Pročitajte više