Od 1. travnja raste cijena vode, računi u prosjeku veći za 15 kuna

Foto: Hina

VLADA je na današnjoj sjednici povećala naknadu za korištenja vode distributerima vodne usluge. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pojasnio je kako je cijena po metru kubičnom za opskrbljivače do sada iznosila 1 kunu i 35 lipa, a da će od sada biti 2,85 kuna.

Cijena vode tako će od 1. travnja za distributere biti veća u rasponu od 5,71 posto do 19,39 posto, odnosno u prosjeku veća za 11,28 posto.

Uvodi se i naknada za korištenje voda splavarenje, rafting , vožnju kanuima i drugim plovilima od 50 kuna godišnje po plovilu. Također propisana je i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata koja će iznositi 100 kuna godišnje po četvornom metru zaposjednute vodne površine.

"Primjene uredbe neće imati utjecaja na rashode i prihode državnog proračuna, ali će imati utjecaja na prihode i primitke Hrvatskih voda"

Hrvatske vode tako će godišnje uprihodovati 360 milijuna kuna više, a povećanje naknade rezultat je potrebe financiranja obveza prema Europskoj uniji u sektoru zaštite okoliša. Vlada ističe kako navedena ulaganja istovremeno mogu dati zamah novom investicijskom ciklusu i pružiti osnovnu infrastrukturu za razvoj ostalih djelatnosti.

Riječ o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnog gospodarstva za koje se između 65 i 75 posto financiranja očekuje iz fondova EU, objašnjava ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Primjene uredbe neće imati utjecaja na rashode i prihode državnog proračuna, ali će imati utjecaja na prihode i primitke Hrvatskih voda. Ovo je razvojna naknada, naknada koja služi isključivo za financiranje našeg udjela za sve one projekte koje moramo napraviti, a za koje smo se obvezali sukladno direktivi o vodama", istaknuo je Jakovina.

Do 2018. odnosno 2023. godine planira se u vodno gospodarstvo uložiti 4 i pol milijarde eura, od čega će se 65 do 70 posto sredstava povlačiti iz proračuna EU, kaže ministar. Uredba će stupiti na snagu 1. travnja ove godine, no tek ostaje vidjeti hoće li imati utjecaja na potrošače.

Mjesečni računi za vodu u prosjeku veći za 15 kuna

Mjesečni račun za vodu hrvatske četveročlane obitelji od travnja će biti prosječno veći za 15 kuna, rekao je u izjavi za novinare nakon sjednice Vlade ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Poskupljenje je rezultat današnje Vladine izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom se ta naknada od travnja povećava sa sadašnjih 1,35 kuna po prostornom metru (kubiku), na 2,85 kuna.

Prve uvećane račune potrošači će dobiti u svibnju, za potrošnju u travnju.


U Vladi procjenjuju da je prosječna mjesečna potrošnja vode četveročlanog kućanstva oko 10 kubika. Kako će po kubiku voda biti skuplja za 1,5 kuna, proizlazi da će to poskupljenje značiti rast računa za vodu po prosječnom kućanstvu za 15 kuna.

Jakovina naknadu za korištenje voda naziva razvojnom, te smatra da će ona omogućiti realizaciju investicija u vodoprivredu na koje se Hrvatska obvezala ulaskom u Europsku uniju.

Prema toj obvezi, tumači Jakovina, Hrvatska je do 2023. godine dužna u vodno gospodarstvo investirati 4,5 milijardi eura, od čega Hrvatska mora osigurati milijardu i pol, a ostatak se očekuje iz europskih fondova.

Investiranje će, po njegovim riječima, biti usmjereno k stvaranju samoodrživih i ekonomski isplativih vodoopskrbnih sustava. Ubuduće bi ih trebalo biti 21, a sada ih je 160 i većina nije isplativa.
 

Pročitajte više