Od potpune legalizacije marihuane možemo samo profitirati, potpišite i vi peticiju

Foto: Shutterstock

PROTEKLI tjedan američka je vlada službeno objavila kako kanabis ubija stanice raka, odnosno da THC i CBD, njegove aktivne supstance, blokiraju rast tih stanica, kao krvnih stanica koje su tumoru potrebne kako bi rastao.

U svjetlu novih informacija, ali i činjenica da legalizacija marihuane može donijeti samo dobro, što pokazuje primjer dviju saveznih država koje su od toga jako dobro profitirale, Index je pokrenuo peticiju za potpunu legalizaciju konoplje - u medicinske, gospodarske i osobne svrhe.

U 4 dana prikupljeno je više od 5.000 potpisa. Peticija i dalje traje, pa ako niste, a želite legalizaciju marihuane u potpunosti, potpišite i vi peticiju.

> Potpišite peticiju: Tražimo potpunu legalizaciju marihuane

Prva pobjeda već je tu, regulacija marihuane u medicinske svrhe uskoro u Hrvatskoj

Odlične rezultate objavljene na web stranici američkog Nacionalnog instituta za rak komentirao je za Index i predsjednik Povjerenstva  za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe dr. Ognjen Brborović, koji nam je rekao kako u Povjerenstvu prate sva istraživanja i testiranja koja se provode na području istraživanja utjecaja marihuane na pacijente i zdravlje čovjeka te kako jedva čekaju da krene istraživanje na ljudima.

U Hrvatskoj uskoro kreće regulacija marihuane u medicinske svrhe, pa će tako pacijenti oboljeli od multiple skleroze, AIDS-a, različitih malignih bolesti te dječjeg epileptičnog sindroma.


Do toga bi, prema riječima dr. Brborovića moglo doći već u narednih nekoliko dana.

"Mene ne bi čudilo da to bude do kraja kolovoza, no to ne znači previše za korisnike. Mi smo nekako u duhu socijalizma navikli i očekujemo od države da sve napravi. A ono što nas čeka nakon regulacije je poduzetnički dio. Tu ostaje riskantna investicija, uvoz, istraživanja, riskiranje povrata novca. To neće raditi država, ona daje pravilnik, a poduzetnici su oni koji se onda kreću time baviti. Hoće li se to dogoditi u roku od mjesec dana ili 6 mjeseci, to mi ne znamo", rekao nam je.

Treba slijediti praksu SAD-a, Kanade i Izraela

Index je komentar na veliko otkriće američkog Nacionalnog instituta za rak tražio na više strana - od Kolinde, SDP-a, HDZ-a, ORaH-a Ministarstva zdravlja i Vlade, koja nas je odmah uputila na ministarstvo, a ono nam je savjetovalo da se uputimo Povjerenstvu. Svoje je odgovor dao jedino ORaH, dok su nas Kolinda i ostali jednostavno izignorirali.

Zalažemo se za potpunu legalizaciju i liberalizaciju konoplje. To samo po sebi podrazumijeva ne samo širenje popisa indikacija, već i legalnu upotrebu konoplje u osobne i rekreativne svrhe, a ne samo za medicinsku upotrebu. Smatramo da to treba biti pod kontrolom države kako bismo ispoštovali odredbe UN-ove Konvencije. U ORaH-u smatramo kako je za medicinsku konoplju, odnosno za osobe koje se njome liječe, kvalitetnija i bolja praksa zemlja poput SAD-a, Kanade i Izraela jer su se pokazale uspješne, a propisuju indikacije koje nisu potvrđene kliničkim probama. Modele navedenih zemalja želimo slijediti pri uspostavi sustava liječena konopljom u Hrvatskoj", komentirali su nam iz ORaH-a.

Pročitajte više