Od prihvaćanja Zakona o nezastarijevanju ratnog profiterstva nije bilo ni jedne nove prijave



"TIJELA otkrivanja nisu nakon stupanja na snagu ovog zakona podnijela nove prijave kako u vezi procesa pretvorbe i privatizacije, tako niti u vezi ratnog profiterstva. Vezano za postupanje po prijavama, kao što Vam je poznato, državna odvjetništva ne postupaju samo po nalazima Državnog ureda za reviziju već po svim zaprimljenim prijavama", stoji u odgovoru na upit Indexa kojeg smo dobili od Državnog odvjetništva.

Sve je stalo na Sanaderu?

Naime, zanimalo nas je hoće li nakon što je prije više od godinu dana nakon što se donesen Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije cijela priča oko ratnog profiterstva biti zaustavljena na Ivi Sanaderu i njegovih "deset godina".

U Odvjetništvu tvrde kako je riječ o "izuzetno složenom poslu", koji zahtjeva i dodatna istraživanja. Tako je DORH zatražio od svih državnih odvjetništava da bez obzira na rokove čuvanja spisa, dužna do daljnjega čuvati spise koji se odnose na pretvorbu i privatizaciju.

Jedna optužnica

"Nakon toga je dopisom od 8. studenoga 2010. zatraženo od svih državnih odvjetništava da uvidom u pojedine predmete sastave evidencije spisa pretvorbe i privatizacije i mogućeg ratnog profiterstva i ujedno je dana uputa da se u svim slučajevima, u kojima se ocijeni kako je primjena Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije moguća, traže dopunski podaci i provode potrebne radnje izvida radi donošenja odluke o daljnjem postupanju", stoji u odgovoru DORH-a u kojem se dodaje kako trenutno državna odvjetništva provode izvide u 31 predmetu povodom kaznenih prijava i izvješća Državnog ureda za reviziju.

Državno odvjetništvo je do sada u vezi ratnog profiterstva podiglo jednu optužnicu, a u jednom predmetu su istraživanja u tijeku.

Pročitajte više