Od usporedbe Busha s vragom do Vijeća terora: Ovo je deset najupečatljivijih govora i izjava u povijesti UN-a

POVIJEST je puna upečatljivih i nezaboravnih govora koje su svjetski politički lideri održali tijekom zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Bilo je tu mnogo strastvenih i provokativnih, a ponekad čak i bizarnih izjava. Magazin Foreign Policy ovih je deset izjava i govora izrečenih u UN-u izdvojio kao najupečatljivije u zadnjih 60 godina. Poredane se kronološki.

- Indijski izaslanik Krishna Menon davne je 1957. godine održao najduži govor u povijesti UN-a, koji je ukupno trajao osam sati. Menon je nadugo i naširoko razglabao o situaciji u Kašmiru, toliko da je u jednom trenutku kolabirao i pao na pozornicu. Menon je potom hospitaliziran, ali se ubrzo vrati na pozornicu i govorio još sat vremena dok su mu doktori mjerili krvni tlak. Iza njega je ostala upečatljiva teza o Kašmiru: "Vijeće sigurnosti ovo tretira kao spor. Ovo nije teritorijalni spor. Ovdje postoji samo jedan problem, a taj problem je problem agresije."

"Neka netko dovede ovu američku ulizicu u red"

- Iako se nije približio Menonu, prvi govor Fidela Castra u UN-u također je ušao u anale kad jedan od najdužih. Godina je 1960, a Castro je četiri i pol sata za govornicom Opće skupštine kritizirao američki imperijalizam i vrijeđao Kennedyja i Nixona, koji su tad bili predsjednički kandidati. za mladog demokratskog kandidata konstatirao je sljedeće: "Kada Kennedy ne bi bio milijunaš, nepismen i neznalica, onda bi očito shvatio da ne možeš povesti revoluciju protiv seljaka.



- Sovjetski lider Nikita Hruščov zaslužan je za jedan od najpamtljivijih trenutaka u povijesti UN-a. Vidno iziritiran filipinskim predstavnikom koji je držao govor protiv sovjetskog imperijalizma, Hruščov je skinuo cipelu i počeo njom mlatiti po stolu, da bi zatim glasno kazao: "Gospodine predsjedniče, molim vas dovedite ovu ulizicu američkog imperijalizma u red."


"Cionizam je rasizam!"

- Tijekom debate o rušenju američkog špijunskog aviona U-2 iznad sovjetskog teritorija 1960. godine, američki veleposlanik Henry Cabot Lodge odlučio je prijeći u ofenzivu. Pokazao je drveni pečat kojeg je američkoj ambasadi u Moskvi poklonilo Društvo za američko-sovjetsko prijateljstvo, a zatim je malim kliještima iz podnožja pečata izvukao sićušni mikrofon. "Eto, danas vam ovdje pokazujem konkretan primjer sovjetske špijunaže. Sve možete sami vidjeti", kazao je Cabot Lodge i oborio sovjetsku rezoluciji o osudi američkog špijuniranja.

- Na prijedlog Pokreta nesvrstanih, 1974. godine se Općoj skupštini prvi puta obratio Yasser Arafat, a govor je iskoristio za osudu cionizma. "Stari svjetski poredak ruši se pred našim očima, a imperijalizam, kolonijalizam, neokolonijalizam i rasizam, čija je osnovna forma cionizam, nepovratno nestaju", kazao je Arafat. UN je prihvatio krilaticu da je cionizam jednak rasizmu, a nakon toga odnosi Izraela i Un-a više nikad nisu bili isti.



"Gospodine Reagan, Rambo postoji samo u filmovima"

- Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega iskoristio je 1987. godine pozornicu UN-a kako bi kritizirao politiku SAD-a u Centralnoj Americi, pogotovo praksu financiranja pobunjenika i podržavanja diktatora Somoze, koji je, kako kaže Ortega, iscijedio krv naroda Nikaragve. "Prije konzultiranja s usijanim glavama koje predstavljaju razne vojne opcije poput invazije, gospodine Reagan, molim vas da se sjetite kako Rambo postoji samo u filmovima", kazao je Ortega američkom predsjedniku. Nakon toga američka je delegacija napustila dvoranu.


- Osebujni venecuelanski predsjednik Hugo Chavez poznat je po tome što govore u UN-u često koristi kako bi promovirao knjige ljevičarskih autora. Međutim, njegov najzapamćeniji trenutak za UN-ovom govornicom jest onaj kada je američkog predsjednika Georga W. Busha usporedio s vragom. "Ovdje je jučer bio vrag, još uvijek smrdi na sumpor", slikovito je Chavez 2006. godine kazao što misli o Bushu.



- Sudanski predsjednik Omar al-Bashir 2006. godine je kazao kako je pokolj u Darfuru, kojeg je Bush okarakterizirao kao genocid, zapravo varka koju su kreirale zapadnjačke humanitarne organizacije kako bi nastavile dobivati sredstva. Otišao je i korak dalje, kazavši kako iza tih laži stoji Izrael i cionisti, s namjerom da oslabe sudansku vlast. "Ta slika koju dobrovoljne humanitarne organizacije žele prikazati kako bi dobile više sredstava nas predstavlja u lošem svjetlu", kazao je al-Bashir.

"Ovo nije Vijeće sigurnosti, već Vijeće terora"

- Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad UN-ovu govornicu u pravilu koristi za obračun s Izraelom i cionistima, a tako je bilo i 2008. godine, kada ih je , između ostalog, optužio i za izazivanje rata u Južnoj Osetiji. "Dignitet, integritet i prava američkog i europskog naroda su izigrani od strane male, ali varljive skupine ljudi zvanih cionisti. Iako su potpuna manjina, oni dominiraju velikim dijelom financijskih i monetarnih centara, ali i procesom donošenja političkih odluka u Europi i SAD-u, i to na varljiv, kompleksan i zlonamjeran način", kazao je iranski predsjednik.

- Vjerovali ili ne, pokojni libijski lider Moamar Gadafi prvi je put u UN-u govorio tek 2009. godine. U nepuna dva sata izrekao je niz teorija o tome kako su Amerikanci namjerno stvorili svinjsku gripu i kako je službeno izvješće o ubojstvu Kennedyja velika prevara. Međutim, Gadafi se najviše obrušio na Vijeće sigurnosti, kojeg je povezao s Al Qaedom. "Ovo se ne bi trebalo zvati Vijećem sigurnosti, već vijećem terora", zaključio je Gadafi. Čini se kako je njegova daljnja sudbina pokazala da je bio u pravu.

Pročitajte više