Odbijena tužba protiv Zmajlovićevog ministarstva zbog projekta Plomin C

Foto: Zelena akcija

UPRAVNI sud u Rijeci odbio je tužbu Istarske županije i nekolicine udruga protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog projekta Plomin C. Potvrđeno je na taj način zeleno svijetlo za Plomin C iz studije utjecaja na okoliš u kojoj, prema ocjeni suda, nije bilo proceduralnih grešaka.

Prošli tjedan na riječkom Upravnom sudu održano je zadnje ročište po tužbi Zelene akcije, Zelene Istre i skupine građana Labinštine protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu Plomin C. Predstavnici udruga tada su ponovo izrazili očekivanje da će sud pri donošenju odluke uvažiti njihove argumente, odbaciti okolišnu dozvolu i zaustaviti realizaciju tog, po njima štetnog projekta.

Tužbu su uz ostalo potkrijepili procjenom, izrađenom prema metodologiji Greenpeacea i Europske agencije za okoliš, a prema kojoj bi TE na ugljen u očekivanih 40 godina rada bio odgovoran za 600-ak smrtnih slučajeva zbog onečišćenja zraka. Također su podsjetili da se projekt kosi s prostornim planom Istarske županije, koji predviđa četiri puta slabiju TE na plin.

Bernard Ivičić iz Zelene akcije upozorio je kako Labinština nema nikakvih koristi od ovog projekta termoelektrane, jer interes investitora je mali, a s druge strane, riskira se mogućnost plaćanja velikih penala zbog emisija stakleničkih plinova. Ivčić je pri tom iznova apelirao na iznalaženje održivijih energetskih rješenja, umjesto ovisnosti o uvoznom ugljenu. "Od Vlade kao vlasnika HEP-a tražimo da napravi zaokret u energetskoj politici, odustane od ovakvih zastarjelih projekata i više sredstava uloži u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije", poručio je Ivčić.

Zmajlović: Ta presuda je dokaz da je cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš proveden u skladu sa svime što su propisivali zakoni i propisi

Ministar Zmajlović danas je dao izjavu na temu presude kojom se odbija zahtjev za poništenje rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za rekonstrukciju TE Plomin: "Ta presuda je dokaz da je cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš proveden u skladu sa svime što su propisivali zakoni i propisi. Stručno savjetodavno povjerenstvo donijelo je mišljenje i na temelju toga je izdano  rješenje. Veseli me da je takva odluka donesena jer je to dokaz onoga  što sam i prije isticao - da je postupak bio proveden u skladu sa zakonom".

Pročitajte više