Odgođeno suđenje Mravku zbog Buljubašića: "Samo sam ispunjavao naloge države"

DANAS je trebalo početi suđenje bivšem čelniku HEP-a Ivanu Mravku zbog lažnog zapošljavanja Rade Buljubašića u HEP-u, a koji je sve to vrijeme zapravo radio u HDZ-u. No, zbog nedolaska još dvojice okrivljenika na zakazano ročište suđenje je odgođeno za 14. ožujka.

Mravkov odvjetnik Branko Šerić tvrdi da njegov branjenik u svim predmetima govori istinu, a u ovom će se izjasniti kao nevin.

"Smiješno je i pretpostaviti, a kamoli optužiti, da predsjednik uprave javnog poduzeća koje broji 14 tisuća radnika, ili u jednom periodu 15 tisuća radnika, kontrolira svakog radnika", kazao je Mravkov odvjetnik Šerić te dodao kako će netko iz HDZ-a morati doći na suđenje i dokazati da je Buljubašić radio ondje, ako već nije u HEP-u.

Mravak tvrdi da je prije svake odluke kontaktirao stručne službe unutar HEP-a kako bi mu potvrdile da nema kršenja zakona. "HEP je državna tvrtka i vlasnik HEP-a je država, pa slijedom toga i Vlada. Ja kad sam dobio neki nalog, ako sam ga dobio od predsjednika Vlade, dobio sam nalog od vlasnika", kazao je Mravak.

Na optuženičkoj klupi zagrebačkog županijskog suda naći će se Mravak i još četvorica rukovoditelja HEP-a. Optuženi su zbog zlouporabe položaja i ovlasti, to jest fiktivnog zapošljavanja povratnika iz Australije Rade Buljubašića kojemu su navodno nezakonito priskrbili više od 600 tisuća kuna, a HEP oštetili za oko 760 tisuća kuna.

HEP-ova petorka je Buljubašiću, koji je bio zaposlen u središnjici HDZ-a, omogućila da od 2006. do 2009. ne radi, a prima plaću, po povlaštenoj cijeni kupi stan i koristi druge povlastice - naknadu prijevoza i službeni mobitel.

Pročitajte više