Odlazak Lagumdžije pomirio ljevicu u BiH, ujedinjene do 2018. godine

Screenshot: Al Jazeera

DVIJE vodeće stranke ljevice u Bosni i Hercegovini ozbiljno planiraju ujedinjenje koje bi moglo uslijediti najkasnije do općih izbora što bi se u toj zemlji trebali održati 2018. godine, potvrdili su neki od istaknutih dužnosnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Demokratske fronte (DF).

Kako u srijedu prenose banjolučke "Nezavisne novine", prvi dokaz kako su dvije stranke spremne na suradnju je dobra volja koju je pokazao SDP da pomogne deblokirati proces uspostave vlasti u BiH tako što će poduprijeti kandidata za srpskog dopredsjednika Federacije BiH kojega predloži DF.

Ta je odluka donesena na temelju činjenice da SDP ima većinu zastupnika u klubu srpskih zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, a bez njihovih glasova ne može biti izabran srpski dopredsjednik entiteta kojega predloži DF kao stranka-članica vladajuće koalicije.

Bez srpskog dopredsjednika ne mogu se izabrati ni predsjednik Federacije niti nova vlada tog entiteta, o čemu opet ovisi uspostava novog Vijeća ministara BiH jer na tome da se prethodno formira entitetska vlada inzistira HDZ BiH.

Ujedinjenje ljevice samo pitanje vremena

Član Predsjedništva SDP-a Miro Lazović je ocijenio kako je ujedinjenje ljevice samo pitanje vremena.

"To je i kongresno opredjeljenje SDP-a, a u ovom trenutku dobar je potez Glavnog odbora SDP-a, koji je donio odluku o deblokiranju izvršne vlasti u FBiH. To je potez kojim je SDP pokazao odgovornost prema državi i građanima, ali ujedno poslao poruku DF-u da je spreman na suradnju", kazao je Lazović.


Lazović, ratni predsjednik parlamenta BiH te donedavni disident iz SDP-a koji se u tu stranku vratio prije nepuna tri mjeseca, drži kako se ideja socijaldemokracije u BiH mora obnoviti u punoj snazi jer jedino ona predstavlja ozbiljnu alternativu vlasti nacionalnih stranaka. Po njegovu mišljenju, SDP i DF trebali bi se pojaviti zajedno možda već na idućim lokalnim izborima 2016. godine, a svakako na općim 2018. godine.

Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić potvrdio je kako i u stranci predvođenoj Željkom Komšićem, ranije visokom dužnosnikom SDP-a, "ozbiljno razmišljaju" u tom pravcu.

"Ipak mislim da je možda malo prerano za lokalne izbore 2016. SDP je zaključcima Glavnog odbora (o potpori izboru nove vlasti) dao svoj doprinos i sada im treba ostaviti prostora da pročiste svoje redove. Mi u DF-u tvrdimo da ova zemlja može funkcionirati samo na ljevici", kazao Podžić.

SDP BiH, koji na izborima 2010. godine postao vodeća parlamentarna stranka, četiri godine kasnije pretrpio je težak poraz, a rezultati izbora iz 2014. godine pokazali su kako je većina njihovih glasača odlučila poduprijeti Komšićev DF.

Napadi utihnuli s odlaskom Lagumdžije


No prema ukupnom broju zastupničkih mandata SDP i DF zajedno predstavljaju istu političku snagu kao i 2010. godine, iako sada ne surađuju izravno jer SDP nije dio vladajuće koalicije kojoj se priključio DF.

Unatoč teškim uzajamnim optužbama razmijenjenim tijekom izborne kampanje, nakon izvanrednog kongresa SDP-a i odlaska Zlatka Lagumdžije s čela te stranke međusobni su napadi utihnuli, a suradnja se počela uspostavljati.

Selim Bešlagić, dugogodišnji istaknuti dužnosnik SDP-a, koji je na kongresu za svega desetak glasova izgubio utrku za predsjednika stranke od Nermina Nikšića, ipak drži kako bi prije konačnog ujedinjenja sa DF-om moralo biti dodatnih promjena u SDP-u. "Ujedinjenje ljevice, a to nije samo pitanje SDP-a i DF-a, je moguće na programu. Treba napraviti program za zajedničko djelovanje lijevih snaga, po kojem će djelovati i predstavnici ljevice u vlasti", kazao je Bešlagić.

Pročitajte više