Odlomila se santa leda šest puta veća od Manhattana, stručnjaci je prate satelitom

Screenshot: NASA Earth Observatory

OGROMNA santa leda koja je dvostruko veća od Atlante odlomila se od ledenjaka Pine Islanda te se kreće po Antarktici, a zbog svoje veličine mogla bi ugroziti i dostavu tijekom antarktičke zime, prenosi CNN.

Santa leda, koju su nazvali B31, prema podacima NASA-e obuhvaća 255 četvornih kilometara te se kreće prema Južnom oceanu, a stručnjaci ju prate satelitom još od studenog 2013. kada se odlomila od Pine Islanda. Pukotina koja ju je proizvela prvi put je uočena 2011. godine.

"Ledenjak je napustio zaljev te se kreće prema Južnom oceanu", rekao je istraživač Grant Bigg sa Sveučilišta u Sheffieldu te izrazio zabrinutost jer će kasnije biti teže pratiti kretanje B31 zbog dugačkih tjedana i tame tijekom antarktičke zime.

"Šest puta je veći od Manhattana", tvrdi Bigg te dodaje da je iznenađujuće što je bilo razdoblja gotovo bez pokreta.

Stručnjaci ne očekuju da će se santa otopiti. Zbog svoje veličine mogla bi se tako kretati godinu i više dana. Još uvijek pokušavaju utvrditi zašto se santa leda odlomila od Pine Islanda koji je istraživačima posebno zanimljiv posljednjih desetljeća jer je sve tanji i doprinosi podizanju nivoa mora.

Pročitajte više