Održan peti Split Pride: Baldasar na čelu povorke, sudionika nikad manje

Foto: Miranda Cikotić / Pixsell, FAH

UZ ZNAČAJNO slabije mjere osiguranja danas je pod motom "Izađimo u siguran Split" održan peti Split Pride. Nije samo policije bilo manje, manje je bilo i sudionika parade.

Kada su se nakon đira po gradu ponovno našli u splitskom Đardinu, nije ih bilo više od pedeset.

Satnica je ove godine pomaknuta. Umjesto po zvizdanu, kao proteklih godina, povorka je krenula iz splitskog parka u 18 sati, a novost je da se govori nisu držali na Rivi, već u samom Đardinu.

Paradu su predvodili splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i zamjenica Aida Batarelo, a od gostiju iz svijeta politike i diplomacije, u Splitu su bili švedski veleposlanik Lars Schmidt te Nicole Davidson, zamjenica britanskog veleposlanika.

Parada bez interesa

Parada ove godine nije izazvala nikakav interes Splićana, čak i onih koji su prvih godina hrlili da javno i glasno kažu što misle o pripadnicima LGBT zajednice. Utoliko je bio olakšan i posao policiji, koja ove godine nije stavljala barikade i osiguranje uz trasu prolaska na Rivi. Nije ni bilo potrebno jer za vrijeme održavanje parade, a i prije, nije zabilježen ni jedan incident, a policija nije imala povoda za postupanje.

Baldasar: Sve nas je manje...

Da parada slabi na brojnosti, primijetio je i gradonačelnik Splita.

"Svake godine sve nas je manje i manje, to je dobro i loše. Tu smo da branimo ljudska prava, sve ostalo je suvišno. Dok mi budemo tu, imat ćete našu podršku. Hvala policiji, danas su obavili posao odlično i vrlo diskretno", kazao je Baldasar.

Veleposlanik Švedske proslavio nacionalni dan na paradi

Veleposlanik Schmidt na paradu je doveo svoje sinove.

"Ovo je vrlo značajan događaj. Danas slavimo nacionalni dan u Švedskoj i ne vidim boljeg način za proslavu. Sa sinovima sam došao da vas slijedim u ovome što ste postigli. Čestitke Splitu i gradonačelniku Baldasaru, koji je pokazao sjajno vodstvo. Uz vas smo u borbi za jednakost jer su prava LGBT osoba ljudska prava, a ona su za sve jednaka", kazao je Schmidt. 

Zamjenica britanskog veleposlanika sa djevojkom po treći put na Prideu u Splitu  

Nicole Davidson već je i prije bila na paradi sa svojom djevojkom. Uputila je podršku organizatorima i sudionicima Pridea.

"Nastavite s borbom za vaša prava, nastavite marširati", pozvala je Davidson.

Juras: Previše je homofobije u policiji i sudstvu, nijedan slučaj nasilja nije pozitivno riješen

Sanja Juras iz udruge Kontra organizirala je paradu u Splitu prvih godina. Posebno se osvrnula na, kako je rekla, homofobiju u sudstvu i policiji.

"Suze su nam tekle dok se dizala LGBT zastava na Pjaci. Predstavnici vlasti uputili su dobru poruku, pokazali da pripadnici LGBT zajednice imaju njihovu podršku. No, zabrinuti smo zbog nasilja. Mnogi ga ne prijavljuju iz straha. Zbog prevelike homofobije u sudstvu i policiji, nijedan slučaj nije pozitivno riješen. Ne želimo da se dogodi ponovno da šest žena bude pretučeno, a počinitelj oslobođen. Policija nije pronašla počinitelje koji su tri godine svakodnevno maltretirali LGBT aktivistu. Prekršajni sudac u Solinu ostavio je na 15 minuta zajedno i žrtvu i počinitelja. Provodite zakone", pozvala je Juras.

Friško oženjeni Michael i Tom grlili se i ljubili na medenom mjesecu u Splitu

Dok je u parku trajalo zagrijavanje, najviše pozornosti medija privukli su Amerikanci Michael i Tom. Friško su se uzeli u Brooklynu, a u Splitu su na medenom mjesecu. Nisu se libili iskazati ljubav pred kamerama i fotoaparatima.

"Prekasno je ovdje kod vas. Nismo imali nikakvih problema", kazao nam je Michael.

 

 
 
 
 

Pročitajte više