Odvjetnici uhićenih u aferi izvlačenja novca iz HAC-a ne znaju ništa o blokadi imovine!

Foto: Hina

NI DVA dana nakon što su mediji podrobno pobrojali imovinu koju je zagrebački Županijski sud, na prijedlog Uskoka, blokirao imovinu osumnjičenima za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) njihovi odvjetnici o tome još nisu dobili službenu obavijest.

Nediljko Ivančević, branitelj prvoosumnjičenog bivšeg državnog tajnika u HDZ-ovom Ministarstvu prometa i predsjednika Nadzornog odbora HAC-a Zdravka Livakovića rekao je Hini da rješenje suda još nije dobio.

Odvjetnik Mate Matić koji zastupa direktora građevinske tvrtke Viadukt Ivana Berketa također je kazao da od suda nije dobio nikakav službeni podatak.

Mediji su još u subotu objavili da je Uskok zatražio od suda da izda privremene mjere zabrane upravljanja imovinom i da je sud taj zahtijev ocijenio opravdanim pri čemu su nabrojali svu njihovu blokiranu imovinu od tvrtki, dionica do nekretnina u Zadru, Crikvenici ili zagrebačkom elitnom naselju Pantovčak.

"Postupak je tajan"

Na Županijskom sudu nije se mogla dobiti potvrda da je sud odobrio privremenu zabranu upravljanja imovinom kako bi država mogla naplatiti štetu u slučaju da se osumnjičenicima na sudu dokaže da su protupravno stekli materijalnu imovinsku korist. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer je riječ o mjerama koje se provode tajno.

To što su mediji prvi saznali za blokadu imovine Ivančeviću nije ništa čudno s obzirom da "živimo u Hrvatskoj". "Nažalost postalo je uobičajeno da se kazneni postupak vodi kroz medije, a onda je potpuno nezanimljivo što se događa na sudu", kazao je Ivančević.


Matić je kazao da su sve radnje u istrazi tajne pa se o njima ne bi smjeli iznositi podaci, ali je nažalost praksa takva da sve informacije izađu u javnost.

Prema pisanju medija Livakoviću su blokirani stan od 125 četvornih metara s garažom od 39 četvornih metara, gliser, dionice Tankerske plovidbe, tvrtka 'D&Z' čiji je vlasnik i majčin stan od 77 kvadrata.

Bivšemu državnom tajniku u Ministarstvu mora i članu Uprave HAC-a Milivoju Mikuliću navodno je blokiran stan od oko 120 kvadrata, zemljište u Pakoštanima, manji broj dionica Viadukta te stopostotni udio u građevinskoj tvrtki Feud.

Bivšemu šefu Uprave u Hrvatskim cestama i HAC-u Stjepku Bobanu blokiran je stan od 95 kvadrata u Klari, ali i novac njegove obitelji. Članu Uprave Viadukta Damiru Kezeleu blokiran je stan na Kajfešovom brijegu te dionice Viadukta, vrijedne oko pet milijuna kuna i računi članova najbliže obitelji.

Bivšem direktoru Berketu blokirani su stanovi, šume, voćnjaci na Pantovčaku i zemljišta u Crikvenici.

Matić smatra da je blokada imovine uobičajena stvar u takvoj vrsti postupaka, no, drži da ne bi trebalo blokirati imovinu koja je pedeset puta veća od same eventualne štete.

Uskok je prošlog tjedna pokrenuo istragu u slučaju Remorker zbog izvlačenja gotovo 40 milijuna kuna iz HAC-a, nakon čega je sud odredio jednomjesečni istražni zatvor protiv Livakovića, Mikulića, Stjepka Bobana, direktora građevinske tvrtke Viadukt Ivana Berketa i Damira Kezelea te direktora tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslava Bunića. Ranije je zatvoren i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar.

Od osmero osumnjičenih 'vani' je ostao jedino vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac koji je slobodu 'kupio' priznanjem da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.

Pročitajte više