Odvjetnik Kobaš: Dva policajca su me pretukla nakon što sam javno govorio protiv njihovog šefa

Foto: Privatni album

"PRETUKLA su me dva policijska službenika", kaže za Index zagrebački odvjetnik Ivan Kobaš. Nakon što je, kako nam kaže, pretučen na javnom mjestu na Kozari Boku, Kobaš je priveden u IV. Policijsku postaju koja pokriva područje Maksimira, te je lišen slobode bio punih 30 sati.

Ivan Kobaš javnosti je poznat kao odvjetnik Borisa Žibrata koji je prije pet godina na javnoj dražbi kupio kuću obitelji Cvjetković na Bukovcu, u koju i dalje ne može ući jer se Cvjetkovići opiru deložaciji. Zanimljivo je da je Kobaš, u vrijeme kad su mediji posvećivali veliku pažnju neuspjelim pokušajima deložacije Cvjetkovića, javno kazao da će protiv načelnika IV. Policijske postaje Stanka Tomića podnijeti prijavu zbog nerada jer isti odbija izvršiti direktivu suda i omogućiti njegovom klijentu da stupi u posjed kuće koju je pošteno platio.

"Ja naravno nemam nikakvog dokaza da je svemu tome razlog moja prijava protiv načelnika IV. PP Maksimir i moji medijski istupi protiv njega u predmetu Cvjetković, međutim simptomatično je to da se sve to skupa događa upravo u IV. PP", kaže Kobaš.

"Počeli su me tući jer sam htio zatvoriti krov od auta"

Čitava situacija je, priča nam Kobaš, krajnje apsurdna. Policajci koji su ga pretukli na koncu su njega prijavili zbog prijetnji, i to zato što im je rekao da će podnijeti prijavu protiv njih, te da će ih nasilničko ponašanje koštati radnog mjesta.

Policijski službenici Kobaša su u ponedjeljak oko 14 sati. Zatražili su od njega osobne dokumente, koje nije ponio sa sobom, ali pokazao im je službenu odvjetničku iskaznicu sa slikom. Policajci su ga zbog toga odlučili privesti kako bi potvrdili njegov identitet, a do incidenta je došlo nakon što ih je Kobaš zamolio da prije privođenja spusti krov na svom kabrioletu, kako automobil ne bi ostao na ulici sasvim otvoren.

"Naime, kada sam ja htio podići krov na autu policajac mi je rekao da to ne smijem učiniti i da moram ostaviti takav auto otvoren te mi je rekao da mi izdaje zapovijed da izađem iz auta. Ja sam mu na to rekao da nema problema samo da podignem krov i odmah izlazim iz auta, ali su onda u tom trenutku njih dvojica nasrnuli fizički na mene, počeli me gušiti i bacili na asfalt te mi stavili lisice na ruke i nastavili tući. Čim su nasrnuli na mene ja sam im rekao da prestanu i da nema problema učinit ću sve što traže od mene i da neću dizati niti krov na autu, međutim, njih više ništa nije moglo zaustaviti", tvrdi Kobaš.

"Nisu mi dali ni posteljinu i jastuk, sve je bilo užasno prljavo"

Tortura se, priča nam Kobaš, nastavila u pritvoru u policijskoj postaji, gdje je proveo narednih 30 sati.

"Imao sam WC, ali nisam imao gdje prati ruke, nisu mi dopustili prati ni zube, tuširati se niti obavljati bilo kakvu osobnu higijenu, iako mi je cura donijela sve potrebno. Odveli su me na spavanje tek negdje oko 3 ujutro, a lišen sam slobode oko 14 sati, i to ne na krevetu nego na nekom improviziranom krevetu bez posteljine i jastuka, a sa nekom prljavom korištenom dekom. Sve je inače bilo užasno prljavo, a čak sam ih morao moliti i da mi dopuste da koristim higijenske maramice koje mi je donijela cura. U ćeliji je cijelu noć bilo upaljeno svjetlo tako da, što zbog toga, a što zbog šoka cijelu noć nisam oka sklopio", prepričava nam Kobaš.

Zagrebački odvjetnik objašnjava nam da su ga prvih šest sati držali radi utvrđivanja identiteta, a narednih 24 sata zadržali su ga u pritvoru prije izvođenja pred Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Štoviše, policija je zatražila da se Kobaša pošalje u Remetinec na 30 dana, ali su ga u Općinskom državnom odvjetništvu odlučili pustiti na slobodu odmah nakon ispitivanja.

"Prijavili su me jer sam im rekao da će dobiti otkaz"

Pred Općinskim državnim odvjetništvom Kobaš je završio zato što su ga, kako kaže, policajci koji su ga tukli prijavili zbog prijetnji.

"Nakon 6 sati držanja u kavezu u IV. PP i službeno uhitili radi toga što su me ti policijski službenici koji su me pretukli naknadno i lažno prijavili da sam im prijetio, a prijavili su me tek nakon što sam ja htio njihovom šefu podnijeti prijavu protiv njih jer su me pretukli. Na kraju njihov šef, niti bilo tko drugi uopće nisu niti htjeli zaprimiti moju prijavu i završilo je tako da sam ja ostao na zadržavanju lišen slobode, a ova dvojica koji su me pretukli su se slobodno šetali po postaji", kaže Kobaš.

"A što je najzanimljivije od svega, oni mene nisu prijavili za primjerice prijetnju smrću ili nešto slično, nego za to da sam im prijetio da ću ja podnijeti prijavu protiv njih i da će oni zbog toga dobiti otkaz te da ću o događaju izvijestiti i javnost putem medija, što samo po sebi uopće niti nije prijetnja u smislu Kaznenog zakona jer se ne prijeti nikakvim nezakonitim radnjama, nego upravo onime što je svačije zakonsko pravo. Međutim, unatoč toj apsurdnoj situaciji, ja sam zbog svega toga bio lišen slobode cca. 30 sati", dodaje Kobaš.

"Vjerojatno pokušavaju sve zataškati"

Apsurdnost čitave prijave za Kobaša je samo još jedan argument u prilog tezi da je njegovo privođenje i premlaćivanje povezano s njegovim javnim istupima u vrijeme kada je bio aktualan zadnji pokušaj deložacije obitelji Cvjetković.

"Osobno mislim da niti načelnik, niti nitko od zapovjednika iz policije nije želio da me bilo tko pretuče i da postupaju prema meni na ovakav nezakonit način, zapravo mislim da su i oni sami bili bijesni na policajce koji su to učinili jer je naprosto prvorazredni skandal da se pretuče odvjetnik zato što nije imao dokumente, ali umjesto da takve policajce nadležni u policiji udalje iz službe te protiv njih pokrenu postupak, oni su zapravo vjerojatno pokušali sve zataškati i svaliti krivnju na mene na način da ti policajci prijave mene. Naime, ja sam bio u IV. PP lišen slobode šest sati i tek onda sam uhićen, a za vrijeme tih šest sati su zapravo vijećali s tim policajcima koji su me pretukli što učiniti i vjerojatno ih instruirali da me prijave za prijetnje i tako prebace krivnju na mene", poručio je Kobaš.

 
 
 

Policija: Sila je bila opravdana, vrijeđao je policajce i prijetio im


Iz policije pak tvrde da nije bilo nikakvog nezakonitog postupanja od strane policijskih službenika. Odgovore na naša pitanja, koja smo uputili PU zagrebačkoj, dobili smo od Ravnateljstva policije.

U odgovoru se navodi da je policija provela kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom rođenim 1977. godine, kojeg terete za kazneno djelu prijetnji na štetu dvojice policijskih službenika. Iz Ravnateljstva policije također tvrde da su policajci "opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile, tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje, a iz liječničke dokumentacije vidljivo je da su ozljede koje su nastale kod osumnjičenog minimalne, obzirom na otpor koji je pružao prilikom pokušaja bijega".

"Naime, 27.4.2015. oko 13,45 sati u Zagrebu, ulica II. Radnički put bb, na prilaznom kolniku parkirališnog prostora policijski službenici zaustavili su osumnjičenog koji se nalazio u osobnom vozilu, radi kontrole i provjere identiteta. Osumnjičeni je izjavio kako ne posjeduje nikakve osobne dokumente, osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu, kao niti dokumentaciju vozila. Kako je trebalo utvrditi identitet, osumnjičeni je počeo negodovati i u jednom trenutku sjeo je u vozilo i htio se udaljiti s mjesta događaja. Nakon što je odbio poslušati izrečenu naredbu policijskog službenika da iziđe iz vozila, nad njim su uporabljena sredstva prisile. U namjeri da zaplaši oštećene policijske službenike uputio im je verbalne uvrede i prijetnje usmjerene na uništenje njihovog društvenog položaja i materijalnog opstanka, prijeteći otkazom i svojim utjecajnim vezama na televiziji", tvrde iz policije, te dodaju da je protiv Kobaša osim kaznene prijave podnesena i prekršajna prijava zbog kršenja  Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pročitajte više