"Offshore Leaks" potresa svijet: Među 2,5 milijuna dokumenata o tajnim računima i oni iz Hrvatske!

Foto: ICIJ

MEĐUNARODNA novinarska mreža prikupila je 2,5 milijuna dokumenata s podatacima o više od 120.000 offshore kompanija i fondova te 130.000 osoba, i razotkrila tajne dogovore između političara i drugih svjetskih financijskih moćnika koji su ogromne svote pohranili na tajne račune u "poreznim oazama" poput Djevičanskih otoka i drugih sličnih lokacija, a istovremeno godinama izbjegavaju plaćanje poreza u matičnim državama.

Nakon WikiLeaksa, svijet potresa "Offshore Leaks". Akcijom razotkrivanja onih koji su milijunske svote pospremili na tajne račune u poreznim oazama obuhvaćeno je 170 zemalja. Podaci koje je prikupilo 86 novinara iz 46 zemalja odnose se na razdoblje od posljednjih 30-ak godina, a na šarolikoj listi "utajivača poreza", koja sadrži od američkih liječnika i zubara, preko grčkih gospodarstvenika i ruskih tajkuna, pa sve do međunarodnih trgovaca oružjem i pripadnika mafije, nalaze se i mnoga zvučna imena iz svijeta politike i showbiznisa pa će u narednim danima biti zanimljivo pratiti najavljene objave novih informacija.

Među onima koje se zasad imenom i prezimenom spominje u aferi su Jean-Jacques Augier, rizničar predsjedničke kampanje Francoisa Hollandea; bivši ministar financija Mongolije Bayartsogt Sangajay; suprug kanadske senatorice, odvjetnik Tony Merchant; najstarija kći bivšeg predsjednika Filipina Maria Imelda Marcos Manotoc; Scot Young, milijarder i suradnik pokojnog oligarha Borisa Berezovskog; predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev; španjolska barunica Carmen Thyssen-Bornemisza; za Grammyja nominirana američka autorica stihova Denise Rich.

"Nikad nisam vidio ovako nešto. Ovaj tajni svijet napokon je otkriven"

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara ICIJ izvijestio je kako su im u analizi podataka pomagali kolege novinari The Guardiana i BBC-ja u Velikoj Britaniji, Le Mondea u Francuskoj, Süddeutsche Zeitunga i Norddeutscher Rundfunka u Njemačkoj, The Washington Posta u SAD-u, Canadian Broadcasting Corporation (CBC) u Kanadi te još 31 medijski partner diljem svijeta.

"Nikad nisam vidio ovako nešto. Ovaj tajni svijet napokon je otkriven", rekao je Arthur Cockfield, profesor prava i porezni stručnjak sa Sveučilišta u Kanadi, u razgovoru za CBC. Naveo je i kako ga ovi dokumenti podsjećaju na scenu iz klasika "Čarobnjak iz Oza" - kad se povlači zastor i svi vide da je čarobnjak zapravo tajni mehanizam.

Među prikupljenim podacima i oni iz Hrvatske!

New York Times piše kako se među zemljama na koje se odnose prikupljeni podaci nalaze, između ostalog, Argentina, Armenija, Australija, Azerbejdžan, Belgija, Brazil, Bugarska, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Indija, Irska, Italija, Japan, Kosovo, Latvija, Malezija, Meksiko, Moldavija, Nizozemska, Novi Zeland, Nigerija, Norveška, Pakistan, Paragvaj, Filipini, Rumunjska, Rusija, Srbija, Singapur, Južnoafrička Republika, Španjolska, Šri Lanka, Švedska, Švicarska, Tajland, Ukrajina, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Venezuela.

Više podataka i imena bit će objavljivano u narednim danima pa se tako očekuje da će i hrvatska javnost uskoro i sa sigurnošću znati tko su to Hrvati koji su se našli na popisu onih koji godinama ne plaćaju porez u Lijepoj našoj već milijune kriju u inozemnim poreznim oazama.

Pročitajte više