Oficiri bosanskih Srba optuženi za masovna ubojstva u Rogatici

Foto: FAH

DRŽAVNO odvjetništvo BiH podiglo je u srijedu optužnicu protiv bivšeg zapovjednika Rogatičke brigade i visokopozicioniranog oficira Vojske Republike Srpske Rajka Kušića, koji je nedostupan tijelima BiH jer se nalazi u Srbiji, a kojega se tereti za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu te po pojedinačkoj odgovornosti za likvidaciju 150 Bošnjaka u razdoblju od 1992. do 1995. na području općine Rogatice u istočnoj Bosni.

Kako je priopćeno iz Državnog odvjetništva BiH, u jednoj od najobimnijih optužnica koja je podignuta pred pravosuđem BiH, Kušića, koji posjeduje dvostruko srbijansko i bosanskohercegovačko državljanstvo, tereti se u 17 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Rogatici i okolici.

Kušić odgovoran za preko 150 ubojstava

U okviru širokog i sustavnog napada Vojske RS, policije i paravojnih formacija, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice i okolice Rajko Kušić je kao zapovjednik Teritorijalne odbrane, a kasnije i Rogatičke brigade, Prve podrinjske lake brigade i istodobno član Kriznog stožera Srpske općine Rogatica "kao svjesni sudionik zajedničkog zločinačkog pothvata počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti".

Po navodima optužnice, Kušić je kao visokorangirani časnik i pojedinačno odgovoran za ubojstva više od stotinu žrtava s područja Rogatice, kao i ubojstvo oko 50 ljudi na lokalitetu jame Paklenik.

U akcijama etničkog čišćenja, kako je priopćeno iz Državnog odvjetništva BiH, bivši zapovjednik Vojske RS-a u Rogatici je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga u kojima je gotovo cjelokupno nesrpsko stanovništvo ove općine, odnosno više tisuća osoba bošnjačke nacionalnosti, prisilno preseljeno izvan teritorije Republike Srpske.

Silovanja i palež

U okviru navedenih napada, zatočene žene i djevojke su silovane i seksualno zlostavljane, a imovina bošnjačkog stanovništva i ustanove namijenjene vjerskim potrebama uništene.

U optužnici Državnog odvjetništva predlaže se saslušanje 216 svjedoka optužbe i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s 352 dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a za Kušićem je raspisana međunarodna tjeralica jer se nalazi na teritoriju Srbije.

Pročitajte više