Oko 90 tisuća korisničkih računa na Twitteru povezano je s Islamskom državom

Screenshot: YouTube

PRIPADNICI Islamske države velik dio komunikacije održavaju putem društvenih mreža, a preko istih tih kanala uspješno dolaze do novih članova koje regrutiraju u svoje redove. Europski policijski tim oformljen je kako bi pratili i blokirali korisničke račune povezane s Islamskom državom.

Nedavno objavljena američka studija otkrila je kako je čak 46 tisuća računa na Twitteru povezano s militantnom grupom, od kojih mnogi pomažu pri regrutaciji novih IS članova, piše BBC.

Europska policijska agencija Europol odsad radi s neimenovanim kompanijama društvenih medija kako bi upratili takve korisničke račune. Glavni je cilj zatvaranje novih računa u roku od dva sata nakon što su kreirani.

Barem pet tisuća ljudi uključujući i stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Belgije i Nizozemske otputovalo je na u teritorije kontrolirane od strane islamista, vjeruju u Europolu.

Novi policijski tim koji će se fokusirati na društvene mreže počinje s radom 1. srpnja,  a glavni njihov zadatak bit će identificirati vođe online.

Direktor Europola Rob Wainwright tvrdi kako je praćenje svih sa IS-om povezanih portala povelik zalogaj. Naime, analitičari u Brookings Institutionu u Washingtonu tvrde kako je moguć i broj od 90 tisuća korisničkih računa na Twitteru koji su povezani s IS-om.

Islamisti u svoje redove često regrutiraju pojedince koje su vabili upravo na društvenim mrežama, pa je tako poznat slučaj tri tinejdžerice iz Londona koje su u veljači napustile svoj dom i otišle u Tursku, a zatim i Siriju. Neko vrijeme nakon njihovog nestanka doznalo se kako je jedna od djevojaka preko Twittera bila u kontaktu s islamskim borcem.

 

Pročitajte više