Olimpijski grad pred kolapsom: Bez vode, plina i gradskog prijevoza Sarajevo kao pod opsadom

Foto: Arhiva

MALO što građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine još može iznenaditi. Rukovođeni principom "dobro je, samo nek' ne puca", bosanskohercegovački čovjek spreman je da trpi svašta, potvrđujući onu čuvenu Meše Selimovića kako se Bosanci "dugo ne osvrću ni na što i svejedno im je što se oko njih dešava", jer se, eto, "boje promjena" koje su im "često donosile zlo".

No, sudeći po nezadovoljstvu koje se ovih dana može čuti na ulicama glavnog grada BiH ili pročitati na socijalnim platformama, nakon nestanaka vode, sve češćih zastoja u gradskom prometu, pa sve do jučerašnjih problema s dotokom plina, jednom riječju prijeteće paralize života u Sarajevu, čini se da se čaša jada sve brže puni.

Slike pokislih građana kako šetaju dok vozila gradskog prijevoza stoje i idu prema svojim domovima s dilemom ima li tamo vode, plina ili sutra struje, provociraju na pomisao o izvjesnosti drugog dijela Selimovićeve opservacije gdje Bosance "odjednom sve počne da se tiče", pa "sve isprevrću i okrenu na glavu".

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara kaže da posljednji događaji šalju lošu sliku o Sarajevu. Čampara kaže da su građani Sarajeva žrtve politike.

"Ne smije se dozvoliti situacija da građani trpe radi nekih politika i političkih revanšizama. Sarajevo je glavni grad, Sarajevo je olimpijski grad, Sarajevo je grad koje simbol stradanja i Sarajevo sigurno nije zaslužilo da se vraća u period kad je nad njime izvršena agresija, dakle, da nema vode i struje, da nema prijevoza i plina. To su stvari koje bude ružna sjećanja kod Sarajlija", govori Čampara.

Prema njegovim riječima, radi se o čistom pokušaju političkog revanšizma.

"Ukidati struju javnim kompanijama od kojih ovisi život građana u smislu prohodnosti, i to da se struja isključuje u trenutku kada je u Sarajevu nevrijeme, pa isključivanje plina i drugih energenata, to je u svakom slučaju katastrofa. Nijedan dug od 160 tisuća KM u odnosu na firme koje prihoduju 200 milijuna KM, to je stvarno neobjašnjivo. Naravno, svi trebaju platiti račune, ali se mora imati i određeni senzibilitet kada su te stvari u pitanju, kad je u pitanju javni interes... Nije isto isključiti struju javnom poduzeću Gras, pa da djeca ne mogu na vrijeme stići u školu, a ljudi na posao, otići u bolnicu... ili nekoj drugoj kompaniji. U ovakvoj situaciji u kakvoj je BiH, dodavati ulje na vatru, mislim da ne ide nikome u prilog. Ide na sramotu onih koji to rade", smatra Čampara.

"Ovo je produkt užasnog upravljanja, sistemske korupcije i klijentelizma koji vlada u ovom društvu već skoro 20 godina. Ono što bi nas trebalo čuditi je kako do ovoga nije došlo mnogo ranije, jer su dugovi javnih poduzeća i budžetski deficiti takvi da se ovo trebalo desiti odavno. A ako je ovo ucjena građana i građanki pred popis, onda se nadam da su nalogodavci podcijenili građane i građanke Sarajeva, jer bi ovo samo trebalo dovesti do još većeg revolta i protesta, posebno na popisu. Ako stanovnici glavnog grada BiH ne shvaćaju da je ova situacija direktan produkt upravo višedesetljetne vladavine etnopolitike u kojoj je bitnije je li netko Bošnjak, Srbin ili Hrvat, nego zna li raditi svoj posao, onda smo se dočekali još jedno očekivano normalno jutro u Sarajevu", komentar je Darka Brkana, predsjednika Udruženja građana "Zašto ne".
     

Pročitajte više