Olujna bura zatvorila dio autoceste A1 i prekinula trajektne linije, u Lici pada snijeg

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

HRVATSKA se danas probudila uz niske temperature i jak vjetar koji stvara probleme u prometu. HAK javlja kako u Lici i Gorskom kotaru povremeno pada slab snijeg.

DHMZ javlja kako će ponegdje biti malo kiše, ponajprije prijepodne na južnom Jadranu.

Najviše sunčanog vremena očekuje se na sjevernom Jadranu. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu jaka, mjestimice olujna bura i tramontana. Najviša dnevna temperatura zraka od 8 do 11, u gorju malo niža, a na Jadranu između 11 i 14°C.

Zahlađenje s jakom burom i kišom jučer je zahvatilo cijelo Makarsko primorje. Temperature su se spustile ispod nule, a snijeg je napadao više od pola metra. Negdje su nanosi bili veći od metra i pol.

Zatvoren paški most

Zbog olujne bure za sav promet su zatvorene:

- dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),
- državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i
- Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

- dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3),
- dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 između čvorova Sv.Kuzam i Šmrika te Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).


Slab snijeg povremeno pada u Lici i Gorskom kotaru. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

- trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska;
- katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split i Korčula-Hvar-Split.
 

I sutra moguć snijeg

Sutra se očekuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku na sjeverozapadu i većem dijelu Jadrana. U istočnoj Hrvatskoj, unutrašnjosti Dalmacije te u Gorskome kotaru i Lici uz oblačnije vrijeme bit će mjestimice oborina na granici kiše i snijega, uglavnom u noći i u prvom dijelu dana.

Vjetar umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu jaka i olujna bura i tramontana. Minimalna temperatura zraka od 1 do 4, u gorju od -2 do 0, a na Jadranu od 5 do 9°C. Maksimalna većinom između 8 i 11, u gorju malo niža, a na Jadranu 12 i 14°C.

HAK: Olujna bura prekida cestovni i trajektni promet

Zbog olujne bure za sav promet su zatvorene: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),DC Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).


Samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3), dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene i Paški most (od 13,30 sati).

Na autocesti A7 između čvorova Sv.Kuzam i Šmrika te Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zabrana prometa za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona najviše dopuštene mase na pojedinim državnim cestama je na Uskrsni ponedjeljak do 23 sata.0 sata. Zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali.

Pojačano na granicama

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac, zbog radova na čvoru Slavonski Brod istok, vozi se uz privremenu regulaciju i ograničenje brzine od 40 km/h. Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima: ulazak: Bajakovo, Županja, Stara Gradiška i Slavonski Brod, izlazak: Macelj, Kaštel i Rupa.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije: Prizna-Žigljen, Sumartin-Makarska; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split i Rogač-Split.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi osobna vozila i teretna do 3 tone.

Pročitajte više