Onečišćenju u Slavonskom Brodu dolazi kraj? Sastaju se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i ruski Zarubežnjeft

Foto: Seebiz.eu

SUTRA, 10. svibnja, u Zagrebu će se sastati zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta, Alexander Y. Voronin, zadužen za međunarodne poslove i ministar Mihael Zmajlović, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Alexander Y. Voronin dolazi u Zagreb na poziv ministra Zmajlovića kako bi razgovarali o interesima Zarubežnjefta u regiji i posebno o planovima i tijeku modernizacije Rafinerije Brod (BiH) koja je u njihovom vlasništvu. Zarubežnjeft iz Moskve je kompanija u vlasništvu Ruske Federacije i jedan je od ključnih igrača na ruskom tržištu nafte i plina s planovima za širenje u regiji Srednje i Istočne Europe. Sastanak s g. Voroninom iniciran je kako bi se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, kojim se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode bavi kao prioritetom za rješavanje, podigao na najvišu razinu, na razinu na kojoj definitivno postoji mogućnost njegovog trajnog rješavanja, i financijska sredstva i poslovna volja. Ovo je još jedan od mehanizama koje je ministar Zmajlović aktivirao kako bi se rješavanje problema ubrzalo.

Problem onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu mora se riješiti trajno i to je prioritetni zadatak Ministarstva. Činjenica da je izvor onečišćenja u drugoj državi nalaže nam korake predviđene diplomatskim putem poput potpisivanja "Sporazuma o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja RH i BiH" te razgovore s nadležnim resornim ministarstvom BiH. Pored toga uspostavili smo i radnu skupinu čiji su članovi predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, stručnjaci iz uprava za inspekcijske poslove i zaštitu zraka, zatim predstavnici entiteta Republike Srpske na čijem se teritoriju nalazi Rafinerija Brod, predstavnici resornog ministarstva BiH i predstavnici Rafinerije Brod.

Kroz sastanke radne skupine, kontakte s resornim ministarstvom BiH i sastanke sa svim navedenim stranama poduzimamo sve aktivnosti koje nam stoje na raspolaganju. Upravo prošli tjedan upućen je još jedan dopis Ministru Šaroviću sa zahtjevom da uloži svoj autoritet na ubrzavanje procesa za potpisivanje Sporazuma, postavljanje mjerne postaje u krugu rafinerije, stavljanje na raspolaganje dosad prikupljenih podataka mjerenja u Brodu.

Nažalost, sve ide sporo a građanima Slavonskog Broda svaki novi mjesec bez pomaka na bolje ili s premalim pomakom na bolje, ozbiljan je problem. I iz iskustva s rafinerijama u Sisku i Rijeci i iz svih dosadašnjih sastanaka, znamo da je ključ trajnog rješenja u modernizaciji rafinerije.

Od sastanka na najvišoj razini sa Zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft iz Moskve, vlasnika Rafinerije Brod, kompanije u vlasništvu Ruske Federacije, očekujemo značajan pomak ka trajnom rješenju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Pročitajte više