Opačić: Ne možemo sankcionirati djelatnike vinkovačkog Centra koji su odvojili tri brata, čekamo novi zakon

Foto:

MINISTRICA socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je danas da ne može sankcionirati djelatnike vinkovačkog Centra za socijalnu skrb koji su razdvojili tri udomljena brata, ali će se to moći nakon donošenja novog Obiteljskog zakona.

> Tri dječaka oduzeli udomiteljskoj obitelji iz Vinkovaca i dali na posvajanje u tri grada: "Nismo oteli djecu udomiteljima!"

Opačić je u izjavi nakon predstavljanja Vladinih dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije kazala da je njezino Ministarstvo slučaj razdvajanja braće istražilo putem inspekcije, te poslalo stručnjake koji su razgovarali s udomiteljima i djelatnicima vinkovačkog Centra za socijalnu skrb.

Izvijestila je kako je u Vinkovcima promijenjen tim za udomiteljstvo i posvajanje. Kaže kako nema traga o tome da se doista tražila obitelj koja će posvojiti tri dječaka zajedno i odjednom, no zakon ne predviđa nikakve sankcije za takvo ponašanje.

"Mi ga možemo ljudski osuditi, a u novi Obiteljski zakon stavili smo odredbu po kojoj treba voditi računa o tome da se braća i sestre posvajaju zajedno", kaže Opačić.

Napominje da ima slučajeva sa sedmero, osmero braće i sestara za koje se ne mogu naći posvojitelji. Za takav slučaj predlaže dogovor posvojitelja o tome da ta djeca (braća i sestre) imaju međusobnu komunikaciju, ako se već za sve njih ne može naći jednu posvojiteljsku obitelj.

Kako su izvijestili mediji, trojica dječaka nalazila su se od srpnja 2012. godine kod udomiteljske obitelji u Vinkovcima, nakon što su oduzeti biološkim roditeljima zbog teških životnih uvjeta, zanemarivanja i zapuštanja.

Problem je nastao kad su dječaci dani na posvajanje trima obiteljima u tri različita grada, zbog čega je udomiteljska obitelj, koja je o dječacima brinula posljednjih godinu i pol dana, ogorčena i ljuta na vinkovački Centar za socijalnu skrb.

Pročitajte više