Opačić: Svi neplodni imaju pravo na umjetnu oplodnju

TKO može, a tko ne može na umjetnu oplodnju? Zbunjujuće poruke stigle su iz Vlade. Nakon jučerašnje izjave resornog ministra prema kojoj se moglo naslutiti da umjetna oplodnja otvara mogućnost i istospolnim parovima, Rajko Ostojić danas je reterirao. S druge strane njegov prethodnik podsjeća na Konvenciju o pravima djeteta.

Svi koji imaju problema s neplodnošću kandidati su za umjetnu oplodnju, zajednički je nazivnik prijedloga Zakona koji je u dva dana podigao pravu buru. No krenimo redom. Jučerašnja izjava glasila je: i žene bez partnera imaju pravo postupak. Time se otvorila mogućnost i za žene u istospolnim zajednicama, što je Ostojić jučer ovako komentirao.

"To je normalno stanje ili da kažem na engleski: Gay is OK."

Je li za ministra i danas gay ok?

Ostojić: Ja to nisam rekao za ovu temu

"Ja to nisam rekao za ovu temu. Vi ste mogli slušati moju izjavu", kaže Ostojić.

"Moj stav ćete vidjeti vrlo brzo. Moj osobni stav je moj osobni stav, a ono što budem prezentirao na koordinaciji Vlade ćemo vam vrlo jasno prezentirati. Ovo je javna rasprava i svatko ima pravo na svoje mišljenje", istaknuo je Ostojić.

Isto pitanje i za potpredsjednicu Milanku Opačić. Na pitanje podržava li da lezbijke prođu tretman medicinski potpomognute oplodnje, Opačić je rekla da ovo nije zakon o istospolnim zajednicama, već medicinski zakon.

"Svatko tko ima problema s neplodnošću ima pravo koristiti sve ono što ovaj zakon omogućava onima koji su bolesni od neplodnosti", rekla je Opačić.

Milinovićeva logika: Protiv sam da žene bez partnera idu na MPO jer su ti postupci zagarantirani za žene koje su neplodne

"Život počinje začećem", odgovara Ostojićev prethodnik Darko Milinović.

"Ja sam, ako me pitate, vrlo jasno protiv da žene bez partnera idu na postupke medicinske oplodnje jer su ti postupci zagarantirani za žene koje su neplodne. S te strane je i moje pitanje kako ćete ženi bez partnera dokazati da je neplodna", pita se Milinović.

Podsjeća i na konvenciju o pravima djeteta koja kaže da svako dijete ima pravo na oca i majku. Milinović kaže i da se blizu 90 posto ljudi u Hrvatskoj izjašnjava katolicima, a predlaže i referendum s pitanjem: "Želite li zakonski zabraniti djetetu da odrasta s dva roditelja?".

Pročitajte više