Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je

Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage zauzele još četiri sela u Harkivskoj oblasti, što znači da su ih od petka zauzeli ukupno devet. Ministarstvo je jučer objavilo da su zauzeli ukrajinska sela Borisivka, Ohirceve, Pilna i Strileća, koja su sva na granici s ruskom regijom Belgorod. Potom su objavili da su zauzeli još jedno selo - Pletenivku.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Danas su pak objavili da su ih zauzeli još četiri - Hatisće, Krasne, Morokovec i Olijinkove.

Glavni zapovjednik ukrajinske vojske: Situacija je teška

Neposredno prije nego što je Rusija objavila da su njene snage zauzele još četiri sela u Harkivskoj oblasti, glavni zapovjednik ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski javio se na Telegramu i komentirao situaciju na sjeveroistoku Ukrajine, gdje su Rusi u petak pokrenuli kopnenu ofenzivu.

Sirski je objavio da ukrajinske snage čine sve što mogu kako bi obuzdale ruski napad, ali je priznao da se to pokazuje izazovnim.

“Jedinice Oružanih snaga vode žestoke obrambene bitke, pokušaji ruskih osvajača da probiju našu obranu su zaustavljeni”, rekao je, pa dodao: "Situacija je teška, ali naše snage čine sve kako bi zadržale obrambene linije i položaje i nanijele štetu neprijatelju."

Ukrajinski dužnosnici nisu komentirali izvješća iz Rusije u kojima se tvrdi da su danas zauzeli još četiri sela. Ukrajina je jučer potvrdila da je iz Harkivske oblasti evakuirano najmanje 2500 civila.

Pročitajte više