Opačić: Velik je problem što u Zadru nemamo dječjeg psihijatra

Foto: Jure Mišković/Cropix

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je Dom za odgoj djece i mladeži u Zadru. Tijekom posjeta družila se sa štićenicima, koji u sklopu radne terapije sudjeluju u različitim radionicama i aktivnostima. Tom je prigodom komentirala stanje u Domu i probleme s kojima se suočavaju djelatnici i štićenici.

"Da naravno, oni ovdje imaju problema. Već dugo godina imaju dosta, ajmo reći, i loše prostorne uvjete. Nastojalo se humanitarnim akcijama pokriti što se moglo, i mi ćemo isto pokušati sa svoje strane napraviti što možemo da bi prostorni uvjeti ovdje bilo nešto bolji za korisnike", istaknula je Opačić.

Izrazila je nezadovoljstvo što štićenici Doma nemaju na raspolaganju dječjeg psihijatra.

"Ovdje je dosta velik problem što u Zadru nemamo niti jednog dječjeg psihijatra. Naime, dječju psihijatriju kao specijalizaciju liječnici uglavnom ne žele, ajmo reći, uzimati. Problem u Zadru je to što nemamo niti jednog dječjeg psihijatra koji bi nam bio jako važana za ovu populaciju", naglasila je Opačić.

Ministrica Opačić referirala se i na novi obiteljski zakon koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

"To je jedna velika reforma obiteljskog zakonodavstva. Ono što možda ljude najviše zanima, to je promjena u djelu razvoda braka i skrbi za djecu. Mi do sada imamo dosta velikih problema s konfliktnim razvodom braka, njih je negdje oko 30 posto i u tim razvodima braka jedan od roditelja često puta godinama ne može viđati djecu. Mi smo sada napravili neke mehanizme koje poznaju zemlje Europske unije. Jedan od njih je roditeljski plan, da se roditelji u razvodu braku dogovore o zajedničkoj skrbi za dijete", pojasnila je Opačić.

Nakon Doma za odgoj djece i mladeži u Zadru, ministrica je posjetila i Dom za psihičke odrasle osobe u Zemuniku.
 

Pročitajte više