Opačić posjetila novoosnovani Centar za posebno skrbništvo u Zagrebu: "Djeca plaćaju najveću cijenu"

Foto: Hina

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je danas novoosnovani Centar za posebno skrbništvo kojem je, u skladu s novim Obiteljskim zakonom, glavna djelatnost zastupanje djece u brakorazvodnim parnicama i odraslih osoba s mentalnim poteškoćama u zaštiti njihovih osobnih i imovinskih prava i interesa pred sudovima i drugim tijelima.

U zadnjih nekoliko godina povećao se broj djece koja su traumatizirana brakorazvodnim parnicama svojih roditelja, koji se nisu mogli dogovoriti o skrbništvu. Zato nam je intencija bila da u novi Obiteljski zakon unesemo odredbe koje će služiti zaštiti i interesu djeteta, rekla je Opačić.

"Neki se roditelji zbog svojih taština i interesa sukobljavaju, a djeca plaćaju najvišu cijenu. Centar za privremeno skrbništvo pomagat će toj djeci između suda i roditelja, utvrditi njihove želje i zaštiti interese", kazala je Opačić.

Posebne skrbnike plaćat će Ministarstvo iz svojeg proračuna, zasad ih je osam u četiri dislocirane jedinice - Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Oko 70 posto roditelja uspiju se dogovoriti o skrbništvu za svoju djecu. Po novom Obiteljskom zakonu predviđeno je da ispune Plan o zajedničkom skrbništvu, koji se potom šalje sudu na potvrdu. Nakon što ga sud potvrdi postaje ovršna isprva i na taj način se skraćuje vrijeme sudskog postupka, navela je Opačić.

U Planu o zajedničkom skrbništvu roditelji se dogovaraju o svemu - od toga kod koga će dijete živjeti, preko kontakata s drugim roditeljem, do visine alimentacije.

Ako roditelji to nisu u stanju, pa zbog toga djeca pate, djelatnici Centra za posebno skrbništvo dužni su pronaći najbolje rješenje za dijete. To znači da će u kontaktu s njim i uz pomoć stručnjaka utvrditi koji je roditelj adekvatniji i kakve su djetetove želje, a te će želje i stajališta prenijeti sudu, naglasila je Opačić.

Ravnateljica novoosnovanog Centra Karolina Šestak istaknula je da će Centar skrbiti i o zaštiti interesa osoba kojima je zbog invaliditeta oduzeta ili im se hoće oduzeti poslovna sposobnost.

Ravnateljica zagrebačkog Centra za socijalnu skrb Božena Horvat-Alajbegović ustvrdila je da je struka zadovoljna novim zakonskim rješenjima jer nude bolju i kvalitetniju uslugu posebnim kategorijama osoba i djeci, te da će rasteretiti djelatnike centara koji su do sada radili i dio tog posla.

Pročitajte više