Oporba o rastu BDP-a: Ne može se još govoriti o izlasku iz krize

Foto: FAH

SABORSKA oporba rast hrvatskog gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine od 0,5 posto ne smatra dovoljnim te poručuje kako se ne može govoriti o izlasku iz krize.

"To je predznak pozitivnog gospodarskog rasta, no rast je toliko minimalan da se ne može se ni u kojem slučaju govoriti o izlasku iz krize", izjavio je novinarima u Saboru Goran Marić (HDZ).

Ne smije se, kaže, tako olako govoriti o izlasku iz recesije. "Mislim da to ni jedan ozbiljan ekonomist ne bi smio. 2011. smo imali dva kvartala gospodarskog rasta ali se pokazalo da nismo izišli iz recesije nego smo ostali u recesiji do danas", ustvrdio je Marić.

Mišljenja je i kako bi se ekonomska politika trebala više usmjeriti na domaću proizvodnju. "Rast bi bio snažniji i izišli bismo iz krize, no mi se prema domaćoj proizvodnji odnosimo kao prema neprijatelju, a forsiramo uvoznu potrošnju", poručio je Marić.

Dobar znak, ali daleko od rasta koji nam je potreban

Krešimir Bubalo (HDSSB) mišljenja je da bi rast bio veći da su SE provodile reforme prošlih nekoliko godina i da se Hrvatska manje zaduživala te više usmjeravala sredstva u gospodarstvo i razvoj Slavonije i Baranje.

"Gledajući makroekonomsko okruženje, EU i jeftini kapital koji postoji u EU, ove stope nisu zadovoljavajuće. Hrvatskoj su potrebne reforme i to je ono od čega vlada u predizborno vrijeme bježi. Hrvatska će se vrlo brzo suočiti sa puno većim problemima, a to su nalazi Europske komisije, što nije dobro", uvjeren je Bubalo.


Za reformista Petra Baranovića rast gospodarstva u prvom tromjesečju od 0,5 posto predstavlja dobar znak no još uvijek nedovoljan da bi gospodarstvo bilježilo vidljivije pomake.

"To je blagi znak početka oporavka hrvatskog gospodarstva, međutim to je još uvijek daleko od onog rasta BDP-a koji bi nam bio potreban da građani i sektor gospodarstva osjete vidljivije pomake. To je ipak ohrabrujuća novost nakon dugog niza godina konstantnog pada. Sama činjenica da smo ušli u pozitivu daje nadu da bi, ako se istinski provedu potrebne reforme, hrvatsko gospodarstvo u narednim godinama moglo bilježiti značajnije pomake", poručio je Baranović.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu porastao 0,5 posto na godišnjoj razini, što je znatno bolji podatak od očekivanja.

Pročitajte više