Oprez! Alnaturine EKO loptice od prosa se povlače s polica jer mogu biti opasne po zdravlje

Foto: dm

DROGERIE MARKT je iz predostrožnosti povukao iz prodaje proizvode Alnatura EKO loptice od prosa i Alnatura EKO loptice od prosa s kikirikijem, tvrtka je objavila na svojim internetskim stranicama. Redovnim ispitivanjem proizvoda utvrdili su prisutnost tropanskog alkaloida u tragovima.


"Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka, a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin. Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice.

Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature", objašnjeno je na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Navedene proizvode možete vratiti u dm uz povrat novca


Budući da zakonski nisu propisane dozvoljene koncentracije tropanalkaloida u hrani, na temelju procjene rizika EFSA-e (Europska agencija za hranu), a uzimajući u obzir nuspojave kao i činjenicu da ostale serije mogu sadržavati tropanalkaloide, tvrtka Alnatura GmbH iz preventivnih razloga povlači navedene proizvode s tržišta, kažu iz Ministarstva.

"Ako je netko kupio navedene proizvode molimo da ih ne konzumira te vrati u najbližu prodavaonicu dm-a, gdje će mu biti osiguran povrat novca", stoji u priopćenju dm-a.

Pročitajte više