Oprez! Danas je norijada, izbjegavajte središta gradova!

Foto: Index
 
MATURANTI diljem zemlje slave posljednji dan u školskim klupama.
 
Okupljanje zagrebačkih maturanata počinje na Trgu bana Jelačića. Nakon jaja, brašna i kupanja u Manduševcu, kreće se na Bundek, gdje se očekuje oko 7 tisuća srednjoškolaca. Tamo će dežurati zdravstvene ekipe, policija, spasioci, redarska i zaštitarska služba. Zagrebački maturanti tradicionalnom norijadom obilježavaju kraj školske godine. Škole već u jutranjim satima organiziraju program za svoje maturante, neki su na cjelodnevnom izletu izvan Zagreba, no većina će ipak slaviti na Bundeku, potvrdio nam je pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.
 
 "Plan je da u 11 i 30, kao i svake godine započne okupljanje maturanata na Trgu bana Jelačića. To okupljanje će trajati do 12 sati kada će povorka već poznatom stazom ići na Bundek", rekao je Lovrić.Maturanti bi u roku od sat vremena trebali doći do svog odredišta. Kolona će se kretati od Trga bana Jelačića, preko Praške, Glavnog kolodvora, Miramarske, ulice grada Vukovara, kroz ulicu Hrvatsku bratsku zajednicu i avenijom Većeslava Holjevca do Bundeka.
 
"U 13 sati počinje glazbeni program. Glazbu će puštati DJ EM BEE, nakon toga nastupit će Iva Ajduković, Martina Vrbos, Ivana Banfić i sve će završiti nastupom Nine Badrić. Glazbeni program planiramo završiti u 22 sata", otkrio je Lovrić.Maturanti na proslavu svog dana neće smjeti ulaziti s alkoholom, steklenom ambalažom i ostalim neprimjerenim predmetima, a na Bundeku će se moći kupiti sendviči, voda, sokovi, ali i pivo. Ponašanje maturanata je, doznajemo, svake godine sve odgovornije.
 
"Želim još jednom poručiti našim maturantima da se vesele, da proslave svoj završetak srednjoškolskog obrazovanja i da to zaista bude u duhu zagrebačke tradicije i da to bude dostojanstveno", poručio je Lovrić.Okupljanje maturanata na glavnom zagrebačkom trgu oko podne će preusmjeriti tramvajski promet preko Glavnog kolodvora, potvrdio nam je Tomislav Jurić iz ZET-a.
 
"Povremenih zaustavljanja prometa bit će u trenutku prolaska kolone središtem grada, a zbog organiziranog dolaska učenika na Bundek, autobusne će linije s Glavnog kolodvora prema novozagrebačkim naseljima također voziti preusmjereno", kazao je Jurić. ZET će nakon proslave na Bundeku, pojačati linije javnog gradskog prijevoza, kako bi se školarci brže vratili kućama.
 
Maturanti Osječko-baranjske županije kraj školovanja obilježavaju plesom
 
Devetu godinu zaredom Osječko-baranjska županija i Grad Osijek organiziraju ispraćaj maturanata. I ove godine, u okviru programa ispraćaja maturanata, kraj školovanja maturanti će obilježiti plesom u središtu grada točno u podne i pokušajem rušenja rekorda prethodnih generacija.
 
"Maturanti Osječko-baranjske županije i ove će godine plesati u šest gradova, kako je to red i običaj. Devetu godinu zaredom plesat će se osim u Osijeku, u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Valpovu i Donjem Miholjcu", istaknuo je Domagoj Jukić u ime organizatora, agencije Koncert.
 
Najviše maturanata plesat će u Osijeku.
 
"Približno 182o osječkih maturanata pokušit će srušiti svoj osobni rekord. To su oni koji su se prijavili za ples. Nadamo se dobrom vremenu i dobroj koordinaciji njihovog plesa u koji ne sumnjam jer je već sve uvježbano i isprobano. Plesat će se standardno četiri plesa koji traju po minutu i pol, ukupno šest minuta, nakon toga za nagradu ide Gangnam Style kao dodatni ples", kazao je Jukić.
 
Nakon plesa, maturanti će iz centra grada preseliti na lijevu obalu Drave.
 
"Program na lijevoj obali Dravi trebao bi započeti negdje oko 13 sati pa do kasnih večernjih sati. Uz osječke bendove, pop, rock i tamburaške sastave, u večernjim će satima, osječke maturante, a i sve sugrađane koji žele doći na slobodan koncert zabaviti riječka skupina Let 3. Koncert će započeti negdje oko 22 sata", otkriva Jukić.

Pročitajte više