Oprez! Zagrepčanima prijete stršljeni, ose i pčele koje su okupirale grad

VODITELJ projekta Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba Damir Rogulja upozorio je stanovnike glavnog grada da je pčela, osa i stršljena svake godine sve više i da ih se treba čuvati.

"Tijekom ove sezone pčele su jednostavno okupirale Zagreb. Do jučer  imali smo 228 intervencija na koje su izašle tri pčelarke i 19 pčelara", napisao je Rogulja koji se pohvalio da su Pčelarsko dežurstvo pomladili, brojčano osnažili, opremili i organizirali tako da pokrivaju cijelo područje grada. Ukoliko netko od građana treba njihovu pomoć kada ih na bilo koji način ugrožavaju pčele, ose i stršljeni mogu se javiti na brojeve Centra 112 ili policije na 192.

"Pčela, osa i stršljena svake godine sve više"

"Pčela, osa i stršljena svake je godine sve više u našem gradu, a taj fenomen je primijećen i u drugim gradovima diljem svijeta", piše Rogulja i dodaje kako se to povećanje događa zato što suvremena biljna proizvodnja uvodi sve "novije i opakije pesticide". "Tako su velike fitofarmaceutske tvrtke prije desetak godina pustile u promet zaštitna sredstva iz grupe neonikotinoida, otrovnijih od DDT-a 7000 puta koji su napravili grozan ekocid u okolišu. Kukci koji nam sve više dodijavaju povukli su se u gradove gdje nisu izloženi tim pogubnim utjecajima suvremene poljoprivrede i kako stvari stoje iz godine u godinu ćemo ih imati sve više", objašnjava Rogulja.


Kaže da je sezona pčelinjih rojeva uglavnom za nama, ali da sada nastupa sezona osa i stršljena. Kaže da će u toj sezoni "ose i stršljeni postajati sve zastupljeniji s vrhom razvoja zajednica krajem kolovoza i početkom rujna". "Za naše sugrađane najopasnije iz te grupe su ose, iz roda Vespula germanica, veličine oko 18 mm. Izuzetno su dobri letači, vrlo su agresivne i izuzetno otrovne. Žive u zajednicama do 6.000 jedinki. Grade gnijezda u zemlji vrtova, ventilacijskim otvorima, ormarima na balkonima, lamperiji, kutijama za rolete, potkrovljima, kopaju rupe u zidovima, a ima ih po cijelom gradu", upozorava Rogulja te dodaje da ih je teško zamijetiti jer vrlo brzo cirkuliraju iz otvora koji često nije veći od nekoliko milimetara te nitko ne razmišlja da u njemu ima "tako velika i moćna zajednica osa".

"Kod tih napasti vam ne pomaže herojstvo"

"I ose i stršljeni imaju glatke žalce i svaka jedinka može i po više puta ubosti", piše Rogulja i dodaje da zajednice ne preživljavaju zimu, nego preživljavaju samo oplođene ženke. Jučer je Pčelarsko dežurstvo imalo intervenciju u stanu u Vrbiku koji su zaposjele ose. "Iz razgovora smo naslutili da bi se moglo raditi o tim vrlo agresivnim i vrlo otrovnim osama i poziv smo uzeli kao prioritet. Vlasnica stana, iz kojeg je došao poziv u pomoć, prije našeg dolaska sama je pokušala začepiti ventilacijski otvor u koji su se ose zavlačile, ali ih je samo razjarila i izbole su ju tako da je hitno otišla liječniku i nismo ju zatekli u stanu", napisao je Rogulja i dodao kako su im vrata otvorile preplašena kćerka i baka.

"Kuhinja i balkon bile su puni uznemirenih osa. Vrlo brzo smo uništili letačice i izvadili leglo težine oko 1,00 kg . Cijela intervencija je trajala petnaestak minuta", piše Rogulja. Apeliraju na građane da ne diraju te kukce. "Ako im već srce junačko ne da mira neka posude opremu od najbližeg pčelara (u Hrvatskoj nas ima oko 12.000), jer kod ove napasti pomaže samo dobra oprema, a nikako herojstvo", piše Rogulja te dodaje da su se u Zagrebu, Varaždinu i Garešnici pčelari organizirali, a tamo gdje nisu postoje "službe za deratizaciju i dezinsekciju koje je daleko bolje angažirati nego li se igrati s ovom napašću".

"Mi dajemo sve od sebe kako bismo pomogli svojim sugrađanima kad im pčele ose i stršljeni ugrožavaju zdravlje ili sigurnost", zaključio je Rogulja.

Pročitajte više