Orban i dalje u borbi protiv izbjeglica: Kod mađarske ambasade u Sarajevu postavljeni žica, škare i svijeće

Foto: FAH

SKUPINA građana večeras se okupila kod mađarskih ambasada u Beogradu, Skopju i Sarajevu. U Sarajevu su željeli oko ambasade postaviti bodljikavu žicu, no policija im to nije dozvolila. Stoga su žicu postavili preko puta zgrade, javlja Klix, te zapalili svijeće za izbjeglice koje su na putu u bolju budućnost izgubili živote.

U Beogradu se okupilo 50-injak ljudi, pred zgradom ambasade koju je čuvala policija zapaljeno je oko 200 svijeća. "Svijeće i cvijeće se uvijek stavljaju na mjesto tragedije. Ovo je velika eurospka tragedija, nešto što izgleda kao početak umiranja europske ideje koja je zasnovana na vjeri u jednakost i solidarnost među ljudima", kazao je za Blic jedan od prisutnih.

Orban i dalje u borbi protiv izbjeglica: Na granici nova ograda uz policiju i vojsku

Mađarska duž južne granice nakon 15. rujna kani razmjestiti policijske snage kako bi spriječila priljev izbjeglica te će onamo poslati vojsku ukoliko taj vladin prijedlog odobri parlament, rekao je premijer Viktor Orban.

"Nakon 15. rujna uslijedit će velike promjene... nad granicom ćemo postupno imati potpunu kontrolu. Ako dobijemo odobrenje onamo ćemo najprije poslati policiju, a potom i vojsku", rekao je.

"Ovdje nije riječ o 150.000 izbjeglica (koji dolaze) i koje neki žele podijeliti u skladu s kvotama, ni o 500.000, brojka koju sam čuo u Bruxellesu, riječ je o milijunima, o desecima milijuna jer je broj imigranata beskonačan", kazao je Orban.

Zatvorit će južnu granicu

Mađarska, glavni ulaz u europsku schengensku zonu bez granica za izbjeglice, je zauzela čvrst stav obećavajući da će zatvoriti svoju južnu granicu novom visokom ogradom do 15. rujna.

Mađarski su dužnosnici predstavili migrantsku krizu kao obranu europskog blagostanja, identiteta i kršćanskih vrijednosti protiv navale uglavnom muslimanskih migranata.

Oko 350.000 izbjeglica i migranata uspjelo je doći do Europske unije ove godine dovodeći 28 zemalja EU-a u situaciju da dezorganizirano traga za rješenjima i svađa se oko raspodjele tereta.

Mađari su se prije deset se dana požalili kako bi trebali dobiti više novca iz fondova Europske unije kako bi se uspješnije nosila s najtežom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata.

Nemaju za izbjeglice, no za ograde imaju novca

Predstojnik ureda Janos Lazar također je kazao da se sredstva EU-a dijele na "ponižavajući način". "Europska unija distribuira novac iz fondova za zaštitu granica na ponižavajući način. Stare članice uzimaju novac novim članicama."

Za izbjeglice im fali novca, no za dizanje ograda očito imaju. Naime, prva ograda koju je Mađarska postavila prostire se duž 175 kilometara granične linije sa Srbijom i visoka je četiri metra, a državu stoji čak 20 milijuna eura. Na njoj radi 900 ljudi.

Pročitajte više