Orban odbacio američki dopis o korupciji kao "nebitan komadić papira"

Foto: Hina

MAĐARSKI premijer Viktor Orban u petak je odbacio američki dokument koji potvrđuje zabrinutost Washingtona zbog korupcije u Mađarskoj kao "nebitan komadić papira" koji su mogli napisati i njegovi domaći politički suparnici.

Dokument koji je Orbanovoj vladi poslalo američko veleposlanstvo u Budimpešti slijedi naznake američke zabrinutosti zbog onoga što SAD tumače podrivanjem demokracije u Mađarskoj i otklonom od Zapada u korist Rusije.

Prošlog je mjeseca Washington poduzeo vrlo neuobičajen korak stavljanja na crnu listu šest osoba povezanih s vladom u Mađarskoj, koja je saveznica u NATO-u i članica Europske unije, čime im je zabranjen ulazak u SAD, zbog optužbi o uključenosti u korupciju.

Voditeljica mađarskih poreznih vlasti već je potvrdila da je na tom popisu, zajedno s nekoliko kolega iz porezne uprave. Energično je odbacila sve optužbe.

"Doista smo dobili dokument koji je... zbirka objeda koje možemo čuti od oporbenih stranaka u protekle četiri godine", rekao je Orban na javnom radiju. "To je nebitan komadić papira. Da nije napisan na engleskom jeziku, mislio bih da ga je napisala neka oporbena stranka".

Ugrožavanje europskih vrijednosti

Nekolicina europskih vlada vjeruje da mađarski premijer ugrožava europske vrijednosti približavanjem Kremlju, ali nisu sigurne kako bi trebale odgovoriti.

U trenutku kad većina europskih zemalja izolira Moskvu i razmišlja o strožim sankcijama zbog urušavanja prekida vatre u Ukrajini, Orban je mnoge kolege uzbunio uspostavom bliskijih odnosa s Rusijom.


Orban je ustvrdio da se EU "ustrijelila u stopalo" nametanjem sankcija Rusiji; potpisao je sporazum s Rusijom o izgradnji nuklearne elektrane, prekinuo je dopremu plina Ukrajini te želi ubrzati radove na plinovodu Južni tok, koji podupire Rusija, kojem se protivi Bruxelles.

"Ne želimo da se ugroze sankcije Rusiji koje je nametnula EU", rekao je predsjednik kršćanskih demokrata i predsjednik Odbora za europske poslove donjeg doma njemačkog parlamenta Guenther Krichbaum za Reuters.

"Ta ambivalentnost nije bez opasnosti", rekao je. "Rusi pokušavaju razbiti jedinstvo članica EU, osobito u zemljama koje su ovisnije o ruskom energetskom izvozu".

Dok kritike jačaju, diplomati EU za Reuters su izjavili da nema konsenzusa oko načina odgovora koji bi prisilio Orbana - političara koji neprestano iskazuje prijezir prema normama EU - da promijeni smjer.

"Mislim da Orbanu nije pretjerano stalo do svojeg imagea" među kolegama u EU, rekao je jedan dioplomat. "Nastavit će svoju politiku sve dok Europa iskreno ne odgovori".

Pročitajte više