Organizatorima prosvjeda protiv Putina prijeti osam godina zatvora

Foto: Hina

RUSKI državni odvjetnik u ponedjeljak je zatražio osmogodišnju zatvorsku kaznu za dvojicu oporbenih čelnika optuženih za organiziranje masovnih prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina uoči njegove inauguracije za treći predsjednički mandat.

Leonid Razvožajev i Sergej Udalcov koji je u kućnom pritvoru od veljače 2013. optuženi su za koordiniranje tih prosvjeda koji su 6. svibnja 2012. postali nasilni. Oni tvrde da nisu organizatori niti da su kovali plan za veće nerede.

Policija je te 2012. bila ograničila skup na Blatnome trgu. Zatim je pritvorila više od 400 ljudi, a nekolicina policajaca bila je ranjena u sukobima. U veljači je pritvoreno sedmero ljudi.

Kritičari Kremlja optužuju policiju da je potaknula te nerede kako bi diskreditirala oporbu jer je trajao val prosvjeda protiv Putinova povratka u Kremlj nakon četverogodišnje stanke na položaju premijera.

Putin je suočen i s optužbama da se služi podložnim pravosuđem kako bi obuzdao svoje protivnike. On tvrdi da se ne miješa u sudske postupke, ali kaže da treba kazniti svakoga tko napadne policiju.

Pročitajte više