Oscar Pistorius ide u zatvor na pet godina

Foto: Hina

JUŽNOAFRIČKI atletičar Oscar Pistorius osuđen je za ubojstvo svoje djevojke, Reeve Steenkamp, na zatvorsku kaznu od pet godina.

Sutkinja Thokozile Masipa još jutros je naglasila da je, bez obzira što je imala pomoć procjenitelja, konačna odluka bila isključivo njezina.

Tužiteljstvo je tražilo minimalnu kaznu od 10 godina zatvora, a obrana društveno koristan rad i kućni pritvor. Pistorius je ranije osuđen za ubojstvo iz nehaja, a oslobođen od ubojstva s namjerom.

Sutkinja Masipa je rekla: "U presudama se radi o tome da se nađe prava mjera. Ona nikada ne može biti savršeno određena."

Nabrojala je sažetak dokaza koji su izneseni tijekom suđenja. Izjavila je da je Pistorius postupio nepromišljeno kada je ispalio četiri metka iz pištolja, ali da je pucao u uvjerenju da je unutra uljez.

Podsjećamo, 27-godišnji Oscar Pistorius, prvi atletičar koji se natjecao i na olimpijskim i na paraolimpijskim igrama, ubio je svoju djevojku prošlog Valentinova kada je pucao na nju kroz vrata kupaonice.

Tijekom cijelog suđenja tvrdio je da je mislio da se iza vrata skriva provalnik, a sutkinja mu je to i priznala. Suđenje je izazvalo veliku pozornost javnosti u cijelom svijetu.

 Prema južnoafričkom zakonu, maksimalna kazna za ubojstvo iz nehata je 15 godina zatvora.

Hoće li Pistorius izaći prije?

 "Pravda je zadovoljena", izjavio je Dup De Bruyn, odvjetnik obitelji Steenkamp.


Pistoriusov odvjetnik Barry Roux je kazao kako očekuje da će osuđeni sportaš odslužiti samo 10 mjeseci od petogodišnje zatvorske kazne te da će ostatak provesti u kućnom pritvoru.

Međutim, južnoafričko tužiteljstvo vjeruje da će on provesti u zatvoru najmanje trećinu svoje kazne - 20 mjeseci.

Po optužbi za ilegalno posjedovanje oružja, za što je također proglašen krivim, Masipa je izrekla Pistoriusu trogodišnju uvjetnu kaznu.

IPC poručio: "Blade Runner se kasnije može vratiti sportu"

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) priopćio je da bi se Pistorius mogao vratiti natjecanju nakon što odsluži kaznu. Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom, poznat i kao Blade Runner, postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja.

Pročitajte više