Osijek dobiva laboratorij za analizu kvalitete vina

Foto: Shutterstock

OSIJEK i Slavonija, konkretno, Prehrambeno-tehnološki fakultet, uskoro će dobiti laboratorij za analizu kvalitete vina vrijedan više od 30 tisuća eura, potvrdio je to dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Drago Šubarić.

"Laboratorij će raditi analize vina suvremenom opremom. Prehrambeno-tehnološki fakultet je osigurao prostor i kadar koji će raditi. Nadamo se da će laboratorij što prije zaživjeti i da ćemo kroz rad u njemu doprinijeti unapređenju kvalitete, odnosno sigurnosti proizvoda koji će se raditi", rekao je Šubarić.

Opremanje ovog laboratorija nastavak je dugogodišnje suradnje koju gaje Osječko-baranjska županija i talijanska regija Friuli Venezia Giulia.

Suradnja je počela davne 2000. godine osiguravanjem gotovo 3,5 milijuna eura potpore za malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskom Podunavlju, istaknuo je Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

"Kasnije se ta suradnja nastavila na programima i projektima pretpristupnih fondova Europske unije, ali isto tako i na projektima vinarstva, odnosno vinogradarstva", naglasio je Šišljagić.

Nedavno su započeta još tri projekta koji su u fazi provođenja.

"To su projekti koji direktno podižu razinu kvalitetu edukacije vinara i vinogradara, ali isto tako, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, koji je uključen u sve ovo, osigurana su financijska sredstva za nabavku jedne kvalitetne opreme za analizu vina", istaknuo je Šišljagić.

Ukupna vrijednost sva tri projekta je nešto više od 100 tisuća eura. Već početkom travnja, od 04. do 7. travnja, osječki će vinari posjetiti svoje talijanske kolege, a posjet će završiti posjetom sajmu Vinitaly, najvećem sajmu vina u Italiji.

Pročitajte više