Osniva se burza električne energije

Foto: scx.hu

HRVATSKI operator tržišta energije (HROTE) i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) jučer su sklopili Sporazum o poslovnoj suradnji na uspostavi hrvatske burze električne energije.

Prema Zakonu o tržištu električne energije operator tržišta električne energije i operator prijenosnog sustava odgovorni su za organiziranje burze električne energije za fizičku trgovinu električne energije na cijelom području Republike Hrvatske i povezivanje s drugim burzama.
 
U Republici Hrvatskoj potrebno je organizirati burzu električne energije čime će se doprinijeti razvoju veleprodajnog tržišta za fizičku isporuku električne energije za dan unaprijed te uspostaviti preduvjeti za povezivanje hrvatske burze s nacionalnim burzama električne energije u okruženju, sukladno preporukama EU, navodi se u priopćenju.
 
S obzirom na uspješno ostvarenje projekta povezivanja burzi električnom energijom sjeverozapadne Europe namjera je EU da se do 31.12.2014. godine na EU razini povežu nacionalne burze električne energije, uključujući i Hrvatsku.

Pročitajte više