Ostojić naredio istragu: Policija će provjeriti jesu li po Grbićevom nalogu praćeni novinari i Bajić

Foto:  Arhiva

"BIVŠI glavni ravnatelj policije Oliver Grbić u drugoj polovice prošle godine, pred same parlamentarne izbore, naložio je tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara", objavilo je današnje izdanje Novog lista u kojem se dodaje da je Bajića i novinare policija nadzirala direktnim praćenjem te izlistima telefonskih kontakata. 
 
"Nikakav nalog o uhođenju državnog odvjetnika i novinara nisam potpisao. Policija je u to vrijeme provodila mjere kako bi utvrdila tko medijima odaje podatke iz tajnih istraga. U šest mjeseci istrage u cjelosti je iscurilo 20 uskočkih iskaza što je bilo evidentno kršenje zakona. Moram napomenuti da niti jedan od tih iskaza nije bio u posjedu policije. Priče o tome da je policija namjeravala privoditi novinare su glupost. Policija je radila svoj posao. " tvrdi za Index bivši ravnatelj policije Oliver Grbić.
 
Policija tvrdi da nisu pratili Bajića, ali novinare ne spominju!

Iz Ravnateljstva policije stiglo je priopćenje za javnost u kojem se demantira da je policija pratila glavnog državnog odvjetnika Bajića. No, praćenje novinara o kojem piše Novi list u priopćenju se uopće ne spominje.

Iz policije tvrde da je tijekom 2011. godine provedeno više kriminalističkih istraživanja vezano za curenje tajnih informacija u medije. "Ukupnost mjera i radnji koje je policija provela, u sklopu kriminalističkih istraživanja, je uvjetovana zaprimljenim zahtjevima državnih odvjetništava za određenim krim istraživanjem, ali i temeljem ovlasti iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima", poručuju iz Ravnateljstva policije.

"Sukladno pozitivnopravnim propisima, u svim situacijama gdje su utvrđene osnove sumnje u postojanje kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, obaviješteno je mjerodavno državno odvjetništvo. Ravnateljstvo policije u potpunosti negira da bi na temelju zakonskih ovlasti bila izdavana bilo kakva vrsta naloga za poduzimanje policijskih radnji ili ovlasti prema Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ili njegovim suradnicima", stoji u priopćenju koje potpisuje Jelena Bikić.
 
Karamarko: Napisi o hapšenju novinara su znanstvena fantastika

Tomislav Karamarko slučaj je komentirao u razgovoru s novinarima u Bruxellesu. Rekao je da su policijski izvidi pokrenuti na zahtjev Državnog odvjetništva, te da se istraživalo curenje informacija u slučaju Fimi-media.

"Policija je došla do nekih rezultata i o tome izvijestila DORH. No, nije bilo mjera praćenja. Koliko se sjećam, bili su izlisti i analize. Policija je koristila zakonom utemeljene mjere. Nije u pitanju atak na novinare. Novinari nikad ne smiju biti meta, ali slabe točke u sustavu to jesu. Policija je napravila ono što je DORH tražio", kaže Karamarko.

Karamarko dodaje kako ga je Ravnateljstvo policije povremeno izvještavalo o poduzetim akcijama, ali dodaje da operativno nije bio uključen u rad. Tvrdi da su napisi o sastanku na kojem se pričalo o hapšenju novinara "znanstvena fantastika".
 
Ostojić naredio istragu

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, u četvrtak ujutro je rekao da ne raspolaže informacijama o nadzoru koji je provođen nad Bajićem i novinarima dnevnih tiskovina. Novinarima koji su pratili otvaranje četvrte konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa kratko je poručio da o tome trenutno ne može ništa kazati.
 
Međutim, u poslijepodnevnim satima sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare, te kazao da je naredio pokretanje istrage. Istraga treba utvrditi je li Grbić naredio praćenje novinara i Mladena Bajića, a unutarnja kontrola će provjeriti je li bilo prekoračenja ovlasti.
 
Na pitanje ima li policija ovlasti za praćenje glavnog državnog odvjetnika Bajića, Ostojić je odgovorio da svaka osoba može biti predmet takvih mjera. "Ovaj slučaj zaslužuje da se posebno ispita jer je neprihvatljivo da se zahtjev glavnog državnog odvjetnika iskoristi protiv njega", kaže Ostojić.

Nadzor nad radom policije zatražio je i Miroslav Tuđman, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku.
 
Milanović: Treba pričekati, ne želim cipelariti političke protivnike

Vijest o navodnom praćenju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam hrvatskih novinara, dočekala je premijera Zorana Milanovića u Bruxellesu.

"Ja neću nikoga unaprijed optužiti, a vidjet ćemo što će reći unutarnja istraga i unutarnja kontrola u MUP-u. Onda će neki ljudi morati dati pokoje objašnjenje", poručuje Milanović iz Bruxellesa.

Iako je riječ o aferi iz mandata bivše Vlade, Milanović poručuje da ne želi cipelariti svoje političke protivnike.

Na pitanje je li normalno da policija u demokratskoj državi prati one koji istražuju korupciju, Milanović odgovara: "Vi me pitate je li normalno, nije uobičajeno, neobično je, ali kažem, treba pričekati barem dan dva, da vidimo o čemu se radi i tu ću stati".

Kosor: Da sam znala za uhođenje, reagirala bih

Bivša premijerka Jadranka Kosor u Saboru je izjavila kako ni ona ništa ne zna o tajnom nadzoru. O tome bi, kaže Kosor, trebalo pitati Tomislava Karamarka, koji se danas nalazi u Bruxellesu.

"Ja sam bila premijerka, nisam bila na čelu tog sustava. Ne mogu komentirati napise u medijima dok nemam punu informaciju je li to točno. Ali vjerujem da će institucije pravne države pokrenuti postupke i da ćemo saznati istinu", rekla je Kosor.

"Da sam imala saznanja da se uhode novinari ili glavni državni odvjetnik, naravno da bih reagirala. To su vrlo ozbiljne optužbe. Moramo doznati pravu istinu", kaže Kosor.
 
Josipović: Slučaj treba istražiti

Slučaj navodnog praćenja Mladena Bajića i osmero novinara treba istražiti i utvrditi radi li se o zlouporabi, kaže Ivo Josipović.

"Otvaraju se sve one dileme koje imamo. U ovom konkretnom slučaju, moramo se zapitati je li sve bilo zakonito i opravdano ili se radi o zlouporabi. Druga dilema je imamo li propise koji će spriječiti da se zloupotrebljavaju mjere koje moraju postojati, jer inače ne bi mogli otkriti mnoga nedjela. Ovo je poticaj da razmislimo o tim prevažnim pitanjima", kaže Josipović.
 
Dragovan: Ako je to radio Grbić, mene to ne čudi

"Ako je istina da je to radio Oliver Grbić, mene to ne čudi. Taj čovjek je to bio spreman napraviti", kaže Igor Dragovan, potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku.

"Mi smo na to i upozoravali, na Odboru smo imali raspravu po predstavki Slavka Linića da Grbić falsificira kaznene prijave. Tako da me od njega to ne čudi. Jako je opasno da smo se vratili praksi za koju sam mislio da je davno završena, a to je nadziranje novinara", kaže Dragovan, te dodaje kako pretpostavlja da je Karamarko morao znati što Grbić radi.

Tko je sve bio pod nadzorom?
 
Prema Novom listu, formalni razlog Grbić je našao u izvidima oko curenja podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija. Isti izvor navodi da su pod nadzorom pored Bajića bile novinarke Večernjeg lista Marina Borovac, Ivana Jakelić i Marijana Zrinjski, koje su bile potpisane pod tekst o iskazu Branke Pavošević te Ivanka Toma kojoj je polje rada Državno odvjetništvo te pravosuđe u cjelini.  
 
"U rujnu te godine tekst s iskazom Branke Pavošević objavljuje i Jutarnji list, nakon čega Grbić mjere nadzora proširuje na još nekoliko novinara i urednika. Iz Jutarnjeg tako pod mjere dolazi glavni urednik Mladen Pleše te novinari Dušan Miljuš i Vanja Nezirović, a priključen im je još jedan član redakcije Večernjeg lista, Josip Bohutinski", piše Novi list. 
 
Riječki dnevnik navodi da izvješće o ovoj akciji nikada nije predano DORH-u i USKOK-u, ali su dijelovi su ipak isplivali u javnost. 
 
Index objavio podatke o nadzoru još u rujnu 
 
Naime, Index je objavio krajem rujna da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić imao na stotine telefonskih kontakata s novinarima i urednicima izdanja u kojima su objavljivane informacije iz tajnih istraga. 
 
"Podaci su to do kojih je u svibnju prošle godine došla kriminalistička policija provodeći istragu o curenju podataka iz tajnih istraga u medije, što je Indexu neslužbeno potvrđeno iz krugova bliskih istrazi. Policijsko je izvješće potkraj prošle godine proslijeđeno DORH-u koji je i dao zahtjev za provođenjem istrage o 'curenju podataka'. No, tada sve staje jer je za nadzor rada državnog odvjetništva nadležan isključivo glavni državni odvjetnik - Mladen Bajić", objavio je Index krajem rujna ove godine. 

HND traži građanski nadzor nad policijom i tajnim službama

Zbog afere se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo koje zahtijeva od svih odgovornih institucija temeljitu istragu o tajnom praćenju novinara u vrijeme predizborne kampanje u jesen 2011. godine i primjerno kažnjavanje svih krivaca ako se pokaže da su kršili zakon.

"Očito je riječ o političkoj instrumentalizaciji policije u predizbornoj kampanji prošle godine a novinari su tu stradali kao žrtve. Sve to podsjeća na devedesete godine kada je represivni aparat prisluškivao, pratio i vodio policijske dosjee za više od 100 hrvatskih  novinara. Ako Hrvatska želi biti demokratska zemlja – oni koji je vode ne smiju dopustiti da se prate i prisluškuju novinari zbog toga što profesionalno obavljaju novinarski posao. Represivna politika uvijek ima iste alate da održava vlastiti interes, a protiv interesa javnosti. Zato treba pojačati građanski nadzor nad policijom i obavještajnim službama", poručuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Pročitajte više