Oteti etiopski zrakoplov prisilno sletio u Ženevu, za otmicu odgovoran kopilot

Screenshot: YouTube

OTETI zrakoplov Boeing 767 kompanije Ethiopian Airlines, koji je letio iz Adis Abebe u Rim, prisilno je sletio u Ženevu, izvijestila je švicarska policija.

BBC prenosi kako je otmičar uhićen, a zrakoplovna je kompanija izvijestila da su svi putnici i članovi posade na sigurnom. Nitko prilikom otmice nije ozlijeđen, a policija je izvijestila kako je "situacija pod kontrolom".

Let 702 iz Adis Abebe u 0.30 sati po lokalnom vremenu trebao je u Rim stići u 04.40 sati. Prisilno je u Ženevu sletio u 6.00 sati. Ženevski aerodrom je odmah zatvoren.

Zrakoplov oteo kopilot

Glasnogovornik etiopske vlade Redwan Hussein rekao je ranije Reutersu da je zrakoplov redovno sletio u glavni grad Sudana Kartum i da se tamo mogao ukrcati otmičar, ili otmičari. No, švicarske vlasti su kasnije izvijestile kako je za otmicu odgovoran kopilot u zrakoplovu.

Muškarac u dobi od 31 godinu kazao je u razgovoru s kontrolnim tornjem da "se osjeća ugroženim" u svojoj zemlji te je zatražio politički azil u Švicarskoj, rekao je glasnogovornik policije Eric Grandjean. Izjavio je da je iskoristio trenutak kad je glavni pilot bio u nužniku da se zatvori u pilotskoj kabini.

On je sam uključio alarm za slučaj otmice aviona na transponderu letjelice što omogućuje zračnoj kontroli da identificira avion, istaknuli su dužnosnici zračne luke.

Prijeti mu zatvorska kazna do 20 godina


Letjelicu su do ženevske zračne luke Cointrin ispratili lovci Eurofighter, vjerojatno talijanskih zračnih snaga, ali glasnogovornik zračne luke Bertrand Stampfli nije potvrdio ovaj podatak.

Kad je avion sletio, kopilot je izišao iz kabine kroz prozor uz pomoć užeta i predao se policiji, izjavio je glasnogovornik policije.

"Otmičara će ispitati policija i pravosuđe a prijeti mu zatvorska kazna do 20 godina", kazao je ženevski tužitelj Olivier Jornot.

"Trebamo azil il jamstvo da nećemo biti isporučeni etiopskoj vladi"

Na Twitteru je jedan korisnik objavio razgovor između kontrolnog tornja i zrakoplova i može se čuti zahtjev za dodjelu azila. "Trebamo azil il jamstvo da nećemo biti isporučeni etiopskoj vladi", čuje se na snimci. Reuters navodi da nije potvrđena autentičnost tonskog zapisa.

Radarski prikaz posljednjih 10 minuta kretanja zrakoplova prije prisilnog slijetanja:

Pročitajte više