Otkriće njemačkih špijuna: Masakr u francuskim Alpama povezan sa Sadamom Husseinom?!



SADAM HUSSEIN, bivši irački diktator, svojevremeno je uplatio 840.000 funti na švicarski račun oca britanskog inženjera koji je u francuskim Alpama ubijen zajedno sa svojom suprugom i punicom, javlja Guardian.

Kadhim al-Hilli, otac ubijenog Saada al-Hillija, svojevremeno je bio blizak s Husseinovom političkom strankom. Međutim, otac ubijenog inženjera još je sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz Iraka pobjegao u Englesku.

Irački diktator navedenu svotu novca uplatio je na Al-Hillilov račun u Ženevi, švicarskom gradu koji je samo sat vremena vožnje udaljen od lokacije u Alpama na kojoj se 5. rujna dogodilo četverostruko ubojstvo. Uz članove Al-Hillijeve obitelji ubijen i francuski biciklist. Masakr su preživjele Al-Hillijeve kćeri u dobi od četiri i sedam godina.

Motiv ubojstava i dalje je nepoznat. No, francuska policija otkrila je da je istraga njemačke tajne službe (BND) povezala oca ubijenog inženjera s Husseinom, piše Le Monde. Naime, njemački agenti su pratili sve financijske transakcije iz Bagdada, s obzirom da je Njemačka s Irakom poslovala učestalije nego ostale europske zemlje.

"Poznat im je trag novca i znaju kako ga pratiti. Desetljećima su nadgledali transakcije između zapada i Iraka. Kada vas tako nešto zanima, najprije zovete BND", kazao je anonimni izvor iz njemačke tajne službe. Iz BND-a su poručili da nemaju nikakvih komentara.

Pročitajte više