Otkrivena "Superzemlja" - planet idealan za život



OKO 22 svjetlosne godine od Zemlje nalazi se planet na kojem je moguć život! Otkriće je to do kojeg su došli astronomi Sveučilišta u Kaliforniji, koji su pronašli planet nazvan GJ 667Cc.

Radi se o planetu koji je oko 4,5 puta masivniji od Zemlje i koji bi vrlo lako mogao biti naseljiv. Planet se nalazi u zviježđu Škorpiona i moguće je da na svojoj površini ima tekuću vodu, a možda čak i život kakav poznajemo.

Steven Vogt, astronom na Sveučilištu u Kaliforniji, za Space.com je objasnio da se novootkriveni planet nalazi u nastanjivoj zoni svoje zvijezde. To znači da planet nije preblizu "svom Suncu", tako da voda ne isparava, a nije ni predaleko, tako da na površini ne bi trebalo biti prehladno.

Ovom planetu, kojeg su zbog njegove veličine već počeli nazivati "Superzemlja", potrebno je 28 dana da opiše jedan orbitalni krug oko svoje zvijezde. Sazviježđe Škorpiona, u kojem se "Superzemlja" nalazi, po kemijskom je sastavu znatno drugačiji od našeg: ima mnogo manje teških elemenata poput željeza, ugljika i silicija.

Pročitajte više