Otvarali grobove, rušili spomenike: Vandali poharali židovsko groblje u Splitu!

Ilustracija: Duje Bonačić/HR Foto

U RAZDOBLJU od 10. do 13. travnja netko je poharao staro židovsko groblje u Splitu, inače, zaštićeni spomenik kulture star četiri stoljeća.

Otvorena su tri groba, a razbijeni su i nadgrobni spomenici. Oštećene su metalne ograde, a nešto je metala i ukradeno, no sumnja se da je krađa starijeg datuma. Vandali nisu ostavili nikakve grafite tako da se o motivima još nagađa i ne može se zasad zaključiti je li upad na židovsko groblje povezan sa obljetnicom osnivanja NDH.   

U Židovskoj općini bez komentara: Izvlačenje preuranjenih zaključaka bilo bi kontraproduktivno

Ana Lebl, predsjednica Židovske općine u Splitu, potvrdila je Indexu ovu informaciju, koju je objavio portal The Global Jewish News Source. Nije željela ništa više komentirati, osim da je pozvana policija te da je napravljen očevid. Smatra da bi izvlačenje nekakvog konteksta bilo preuranjeno i kontraproduktivno.

U splitskoj policiji potvrdili su nam da su pozvani na očevid. Istraga je u tijeku. Policija prvenstveno namjerava otkriti motive počinitelja pa će onda znati i za koje će kazneno djelo voditi ovaj slučaj. Za sada još nisu sigurni radi li se o oštećenju tuđe stvari ili zločinu iz mržnje.

 

Pročitajte više